Λεπτομέρειες σχετικά με τα γυρίσματα της ταινίας που πυροδότησε την
οργή των μουσουλμάνων και τις αιματηρές επιθέσεις στην Αίγυπτο και τη
Λιβύη βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας με μια ηθοποιό που
συμμετείχε στην παραγωγή στην Καλιφόρνια να δηλώνει ότι εξαπατήθηκε και
ότι δεν γνώριζε πως το περιεχόμενό της αφορούσε τον προφήτη Μωάμεθ.
Η Σίντυ Λι Γκαρσία από το Μπέικερσφιλιντ της Καλιφόρνια, η οποία κάνει μια σύντομη εμφάνιση σε αποσπάσματα της ταινίας που ανέβηκαν στο διαδίκτυο, δήλωσε ότι τον περασμένο χρόνο συμμετείχε στη διανομή μιας ταινίας με τον τίτλο "Desert Warrior" ("Ο Μαχητής της Ερήμου").
"Μου φαίνεται τόσο πλασματική. Είναι σαν να μην υπάρχει στην ταινία κανένα από τα πλάνα μας. Υπήρχαν όλα αυτά τα περίεργα", είπε η Γκαρσία στο Ρόιτερς σε τηλεφωνική της συνέντευξη.
Αποσπάσματα της ταινίας που αναρτήθηκαν στο YouTube με διάφορους τίτλους, όπως "Innocence of Muslims" ("Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων"), δείχνουν τον προφήτη Μωάμεθ να έχει άξεστη και προσβλητική συμπεριφορά. Πολλοί μουσουλμάνοι θεωρούν προσβλητική και την παραμικρή απεικόνιση του προφήτη τους.
Αποσπάσματά της αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα των βίαιων διαδηλώσεων της Τρίτης στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και στο προξενείο των ΗΠΑ στην Βεγγάζη της Λιβύης, επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις ακόμη Αμερικανοί.
Οι Αμερικανοί σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση με στόχο το αμερικανικό προξενείο στην Βεγγάζη, μια επίθεση που σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων ενδεχομένως να ήταν προσχεδιασμένη.
Οι δράστες ανήκαν στο πλήθος που κατηγορούσε τις ΗΠΑ για την ταινία, την οποία θεώρησαν προσβλητική προς τον προφήτη Μωάμεθ.
Η Γκαρσία είπε ότι η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2011 μέσα σε μια εκκλησία κοντά στο Λος Άντζελες με τους περίπου 50 ηθοποιούς που συμμετείχαν σε αυτή να στέκονται μπροστά από μια "πράσινη οθόνη", η οποία χρησιμοποιήθηκε για να προβάλλει εικόνες ως φόντο.
Παλαιότερη αναφορά στην διανομή που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Backstage.com κάνει λόγο για μια ταινία με τίτλο "Desert Warrior" περιγράφοντάς την ως μια χαμηλού κόστους "ιστορική περιπέτεια στην αραβική έρημο". Κανένας από τους χαρακτήρες της ταινίας δεν περιγράφεται ως ο προφήτης Μωάμεθ.
"Μου είπαν ότι (η ταινία) βασίζεται στο πώς ήταν (ο κόσμος) πριν από 2.000 χρόνια, την εποχή του Κυρίου. Όπως την εποχή που ο Χριστός βρισκόταν στη Γη", είπε η Γκαρσία.
Χθες το βράδυ πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η ταινία είχε ως παραγωγό κάποιον ο οποίος ονομάζεται Σαμ Μπάσιλ κι είναι, όπως ο ίδιος δηλώνει, Αμερικανοϊσραηλινός κτηματομεσίτης.
Ο Μπάσιλ δήλωσε στα μμε ότι η ταινία κόστισε πέντε εκατομμύρια δολάρια, μέρος των οποίων καλύφθηκε από περίπου 100 εβραίους χορηγούς. Το Ρόιτερς, πάντως, δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρώσει τις πληροφορίες.
Στην ιστοσελίδα Backstage.com αναφέρεται ένα παρεμφερές όνομα ως παραγωγός -Σαμ Μπασίελ- ενώ το όνομα του σκηνοθέτη φέρεται ότι είναι Άλαν Ρόμπερτς.
Ο Στίβεν Κλάιν, ένας νοτιοκαλιφορνέζος που όπως ισχυρίζεται είναι πρώην πεζοναύτης και τώρα δραστηριοποιείται στον χώρο των ασφαλειών και δηλώνει σύμβουλος και εκπρόσωπος, αλλά όχι παραγωγός της ταινίας, χαρακτήρισε το προαναφερθέν ψευδώνυμο.
Είπε ακόμη ότι ο ίδιος συμβούλευσε τον παραγωγό να κρυφτεί.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων Southern Poverty Law Center περιέγραψε τον Κλάιν ως χριστιανό με διασυνδέσεις με ακροδεξιούς εξτρεμιστές, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται. Ο Κλάιν, μάλιστα, υποστηρίζει ότι δεν παρακολούθησε την ταινία στην διάρκεια της προετοιμασίας της.
Η Γκαρσία, η οποία εμφανίζεται στα διαδικτυακά αποσπάσματα της ταινίας, είπε ότι ο ρόλος της απαιτούσε σε μια σκηνή να παραδώσει το παιδί της σε κάποιον που ονομαζόταν "Αφέντης Τζορτζ".
Στην διανομή περιγράφεται ένας χαρακτήρας ονόματι Τζορτζ ο οποίος είναι "ισχυρός ηγέτης" και "τύραννος".
Ωστόσο σε ένα διαφημιστικό τρέιλερ της ταινίας διάρκειας 13 λεπτών το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube, ο χαρακτήρας που υποδύεται η Γκαρσία έχει ντουμπλαριστεί στη συγκεκριμένη σκηνή και η φωνή που ακούγεται αναφέρεται στον Μωάμεθ και όχι στον Τζορτζ.
Το YouTube, η ιστοσελίδα όπου αναρτώνται βίντεο και τραγούδια, ιδιοκτησίας της Google, περιόρισε την πρόσβαση στα αποσπάσματα της ταινίας στην Αίγυπτο και την Λιβύη, σύμφωνα με την προαναφερθείσα μηχανή αναζήτησης.
Η Γκαρσία είπε ότι θυμάται πως ο παραγωγός της ταινίας λεγόταν Σαμ Μπάσιλ, ήταν ηλικιωμένος με γκρίζα μαλλιά και είχε ξλενη προφορά.
Σύμφωνα με την ίδια, την πλήρωσε με επιταγή. Η Γκαρσία είπε ότι του τηλεφώνησε μετά τις διαδηλώσεις.
"Τον ρώτησα γιατί το έκανε αυτό και με έφερε σε δύσκολη θέση με τόσους ανθρώπους να σκοτώνονται για μια ταινία στην οποία εμφανίζομαι;", πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο Μορίς Σαντέκ, ένας αιγύπτιος χριστιανός κόπτης που ζει στις ΗΠΑ και είναι ακτιβιστής, είπε ότι προώθησε ο ίδιος την ταινία και δήλωσε στο Ρόιτερς ότι λυπάται για τους θανάτους των Αμερικανών και ότι στόχος του ήταν υπογραμμίσει την πολιτική των διακρίσεων κατά των κοπτών στην Αίγυπτο.
Οι χριστιανοί κόπτες, που αποτελούν την πιο πολυάριθμη θρησκευτική μειονότητα στην Αίγυπτο και εκπροσωπούν τους περισσότερους χριστιανούς στη χώρα, είχαν τεταμένες σχέσεις με την μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα της Αιγύπτου, τους μουσουλμάνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου