Είναι τα λόγιατης κ. Αλεξίας Εβερτ, η οποία εµφανώς φορτισµένη καταθέτει στο δικαστήριο για το «ιατρικό λάθος» πουπροκάλεσε µόνιµησωµατική βλάβη στον σύζυγο και πατέρα του παιδιού της, Γιώργο Αλβέρτη. Η δίκη άρχισε χθεςστο 6ο Τριµελές Πληµµελειοδικείο Αθηνών µε απόντες τους δύο από τουςβασικούς πρωταγωνιστές:
Τον ίδιο τονπαθόντα, Γ. Αλβέρτη, που η κατάσταση τηςυγείας του δεν τουεπιτρέπει να συµµετέχει στη διαδικασία που τον αφορά άµεσα, αλλά και τον έναν από τους γιατρούςπου τον είχανχειρουργήσει, ο οποίος λίγες ώρες µετά την υποβολή του υποµνήµατόςτου στις δικαστικές αρχές – τονπερασµένο Ιανουάριο – είχε αυτοκτονήσει.
Στο εδώλιο, κατηγορούµενοι για «σωµατική βλάβη από αµέλεια παρ’ υποχρέου» κάθονται οι γιατροί κ.κ. ∆ηµήτρης Ρολόγης και Αθανάσιος Γρίβας, οι οποίοι χειρουργούσαν σε άλλο νοσοκοµείο από αυτό που έγινε η επέµβαση στον Γ. Αλβέρτη, αλλά δέχθηκαν να αναλάβουν εκτός έδρας και τη δική του περίπτωση.
Η υπόθεση έφτασεστη ∆ικαιοσύνη έπειτα από µήνυση που είχε καταθέσει ο Γ. Αλβέρτης, µέσω της συζύγου του, λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος παραγραφής για την καταγγελλόµενη πράξη.
«Ο σύζυγός µου, πριν από περίπου πέντε χρόνια, παρουσίασε έντονουςπονοκεφάλους. Εκανε εξετάσεις και οι γιατροί θεώρησαν ότι ήταν από το στρες. Επειτα από µαγνητική εξέταση όµως, διεγνώσθη κύστη στην 3η κοιλία του εγκεφάλου. Μας είπαν ότι πρέπει αµέσως να χειρουργηθεί. Ψάξαµε να βρούµε τον καλύτερο γιατρό και καταλήξαµε στον κ. Ρολόγη,µε τον οποίο ήρθαµε σε επαφή µέσω του γιατρού που δεν βρίσκεται πιαστη ζωή», κατέθεσε η κ. Εβερτ.
Οκτώ ώρες στο χειρουργείο
Το χειρουργείο έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2005 και η επέµβαση για την αφαίρεση της κύστης διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες. «Οι γιατροί µάς είπαν ότι πήγαν όλα καλά, αλλά ότι θα έπρεπε να κάνουµε λίγη υποµονή γιατί τα πρώτα 24ωρα ήταν κρίσιµα. Ο άντρας µου όταν ξύπνησε, µετά τη νάρκωση είχε πολύ καλό επίπεδο συνείδησης. Ο γιατρός που αυτοκτόνησε ήταν σε συνεχή επαφή µε τον κ. Ρολόγη, τον οποίο θαύµαζε πολύ και τον θεωρούσε σαν µικρό θεό», συνέχισε η κ. Εβερτ εξιστορώντας για λογαριασµό του συζύγουτης, ως προσωρινή δικαστική συµπαραστάτρια, την ιστορία που βιώνει όλη η οικογένεια του πρώην προέδρου της Ν.∆. Μιλτιάδη Εβερτ.
Περιγράφοντας στη συνέχεια τα ιατρικά σφάλµατα που κατά την άποψή της συνδέονται µε την κακή εξέλιξη της υγείας του συζύγου της, πρόσθεσε: «Επρεπε νατου είχαν βάλει παροχέτευση νωρίτερα, γιατί ο άντραςµου έπαθε εγκεφαλικές βλάβες από το πρώτο 24ωρο µετά την επέµβαση. Οταν όµως βγήκε από την καταστολή δεν ήταν ο ίδιος. Ελεγε ασυναρτησίες και είχε άλλο επίπεδο συνείδησης. Ξαναέπαθε εγκολεασµό. Για δεύτερη φορά µέσα σε λίγες µέρες βρέθηκε µισό βήµα πριν από τον θάνατο.
Η παροχέτευσηέπρεπε να αντικατασταθεί αµέσως και όχι 8-10 ώρες µετά».
Μοιραία αναφέρεται στον άνθρωπό της όπως ήταν πριν και µετάτην επέµβαση: «Ηταν ένα εξαιρετικό µυαλό, είχε ιδιαίτερη νοηµοσύνη. Σήµερα είναι ένα πλήρως εξαρτηµένο άτοµο. Φέρεται σαν µικρό παιδί, δεν παίρνει πρωτοβουλίες, θέλει συνέχεια κάποιον να τον καθοδηγεί...».
Η δίκη συνεχίζεται στις3 ∆εκεµβρίου 2010, οπότε αναµένεταινα ολοκληρώσει την κατάθεσή της η κ. Εβερτ.
ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΕΝΑΣ
Από τους δύο γιατρούς που είχαν χειρουργήσει τον κ. Γ. Αλβέρτη, ο ένας αυτοκτόνησε λίγο µετά την υποβολή του υποµνήµατός του
«Επραξα στο ακέραιο το καθήκον µου»
«ΔΕΝ ΤΕλΕΣΑ την αξιόποινη πράξη για την οποία κατηγορούµαι, δεδοµένου ότι δεν µε βαρύνει η παραµικρή αµέλεια περί τη δήθεν πρόκληση σωµατικής βλάβης και την επιβάρυνση της υγείας του Γιώργου Αλβέρτη.
Ολες οι ενέργειές µου ως βοηθού νευροχειρουργού ουδεµία σωµατική βλάβη προκάλεσαν στον ασθενή. Επραξα στο ακέραιο το καθήκον µου», έλεγε ο 52χρονος νευροχειρουργός στο υπόµνηµά του προς τον εισαγγελέα λίγες ώρες πριν από την αυτοκτονία του.
Η οικογένεια του αυτόχειρα, σε γραπτή δήλωσή της τον περασµένο Ιανουάριο, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κάποιοι, χωρίς όµως να τους κατονοµάζει, τον είχαν επιλέξει για τον ρόλο του εξιλαστήριου θύµατος στην υπόθεση. «Ο Γιώργος Αλβέρτης και η οικογένειά του µόνο προς τον συγκεκριµένο γιατρό δεν πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες για την κατάσταση της υγείας του», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι οικείοι του γιατρού.
Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Ρολόγη, Βασίλης ∆ηµακόπουλος, αντέταξε ότι στη µήνυση αναφέρεται ότι θεράπων γιατρός ήταν ο αυτόχειρας και ότι οι κ. Ρολόγης και Γρίβας ήταν εξωτερικοί γιατροί. Και πρόσθεσε πως «πουθενά η κ. Εβερτ δεν έχει πει περί επικοινωνίας του αυτόχειρα γιατρού µε τον κ. Ρολόγη», θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι ο γιατρός που υπερασπίζεται ήταν µετακλητός από άλλο νοσοκοµείο και δεν θα µπορούσε να είχε σε διαρκή και στενή παρακολούθηση τον Γ. Αλβέρτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου