Μια ηµέρα µετά την ανταλλαγή πυρών µεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας, κι ενώ ακόµα δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς συνθήκες, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Τζορτζ Ουάσιγκτον» µε πλήρωµα 6.000 ανθρώπων και 75 αεροσκάφη πλέει προς την Κίτρινη Θάλασσα για να πάρει µέρος σε κοινές ναυτικές ασκήσεις, οι οποίες πρόκειται να αρχίσουν την Κυριακή και να ολοκληρωθούν την ερχόµενη Τετάρτη.
Οι Βορειοκορεάτες επιµένουν ότιβοµβάρδισαν το νησίΓεονπιεόνγκ δρώνταςσε «αυτοάµυνα», καθώς οι Νοτιοκορεάτες πραγµατοποιούσαν ασκήσεις καιβολές σε αµφισβητούµενη θαλάσσιαπεριοχή. Ωστόσο οι Νοτιοκορεάτες θεωρούν ότι αντέδρασαν µετρηµένα καθώς εκτός από τους δύο στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση, χθες βρέθηκαν οι σοροί άλλων δύο ανθρώπων, δύο 60χρονων πολιτών τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν από τον βοµβαρδισµό.
Εκπρόσωπος των αµερικανικών δυνάµεων στη Νότια Κορέα δήλωσε ότι η άσκηση ήταν προγραµµατισµένη νωρίτερα σε µια προσπάθεια να περιορίσει και τις αντιδράσεις της Κίνας, η οποία είναι η µόνη σύµµαχος της Βόρειας Κορέας και απέφυγε χθες να καταδικάσει την επίθεση. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του αµερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε χθες ότι «οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η Κίνα θα χρησιµοποιήσει την επιρροή της στη σύµµαχό της Βόρεια Κορέα». Ο αµερικανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί µεµονωµένη περίπτωση και πρόσθεσε: «Η Κίνα διαδραµατίζει έναν σηµαντικό ρόλο στο να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα σε µια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης. Το Πεκίνο πρέπει να στείλει ένα άµεσο µήνυµα στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και να είναι τόσο σαφές όσο εµείς».
Οµως καιο επικεφαλής τουαµερικανικού επιτελείου Ενόπλων ∆υνάµεων, ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν θέλησε να στείλει ένα µήνυµα στο Πεκίνο όταν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται µε τους συµµάχους τους στο ζήτηµα της απάντησης στην Πιονγκγιάνγκ, επισηµαίνοντας όµως ότι «είναι πολύ σηµαντικό για την Κίνα να ηγηθεί της κατάστασης». «Η µόνη χώρα που µπορεί να ασκεί επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ είναι η Κίνα κι έτσι ο ηγετικός της ρόλος στο θέµα αυτό είναι απολύτως σηµαντικός», επισήµανε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο βοµβαρδισµός του νησιού που ανήκει στη Νότια Κορέα είναι πιθανό να σχετίζεται µε τη διαδοχή του προέδρου Κιµ Γιονγκ Ιλ. «Πιστεύουµε ότι αυτό σχετίζεται µε τη διαδοχή του Κιµ από τον 28χρονο γιο του και την εσωτερική αντιπαράθεση στους κόλπους της βορειοκορεατικής ηγεσίας», δήλωσε ο ναύαρχος Μιούλεν.
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ
Πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ πλέει προς την Κίτρινη Θάλασσα για να πάρει µέρος σε κοινές ναυτικές ασκήσεις
Με κινεζικά χρήµατα ζει η Πιονγκγιάνγκ
Η ΚίΝΑ είναι η δύναµη που στηρίζει τη βορειοκορεατική ηγεσία και γι’ αυτό η δική της θέση στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής είναι ιδιαίτερα σηµαντική. Το Πεκίνο ήταν ο βασικός υποστηρικτής των βορειοκορεατικών κοµµουνιστικών δυνάµεων στην πόλεµο της Κορέας και έστελνε στρατιώτες πέραντων συνόρων µε την Κορέα από τον Οκτώβριο του 1950.
Μετά το τέλος του πολέµου το 1953, η Κίνα συνέχισε να στηρίζει την Πιονγκγιάνγκ συµβάλλοντας και στην ανοικοδόµηση της χώρας. Το1861 Κίνα και Βόρεια Κορέα υπέγραψαν συµφωνία που προβλέπει ότι η µία θα σπεύσει σε βοήθεια της άλλης σε περίπτωση που θα δεχθεί επίθεση.
Επειτα από την προσέγγιση του Πεκίνου µε τη ∆ύση και τις διπλωµατικές σχέσεις που συνήψε µε τη Σεούλ το 1992, οι δεσµοί µε τη Βόρεια Κορέα λίγο περιορίσθηκαν, όµως τα τελευταία χρόνια η Κίνα προσπαθεί να τις βελτιώσει και έχει αυξήσει τη βοήθεια που στέλνει στη φτωχή αυτή χώρα θεωρώντας την ως ανάχωµα απέναντι στις ΗΠΑ και στους συµµάχους της στην περιοχή.
Ηκινεζικήηγεσίαπιέζειτοκαθεστώςτης Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και το θέµα έχει προκαλέσει τριβές.
Μάλιστα το Πεκίνο θέλησε να εκτονώσει την ένταση µε τη διεθνή κοινότηταφιλοξενώντας συνοµιλίες για αφοπλισµό άλλων τεσσάρων κρατών (ΗΠΑ, Ρωσία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία) µετη Βόρεια Κορέα τον Αύγουστο του 2003. Τον Οκτώβριο του 2006 η Βόρεια Κορέα έκανε την πρώτη πυρηνική της δοκιµή παρά τις αντίθετες δηµόσιες εκκλήσεις της Κίνας, η οποία την καταδίκασε και υποστήριξε απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας που ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ. Πάντως, η Βόρεια Κορέα εξαρτάται απόλυτα από την Κίναγια την εισαγωγή κεφαλαίων. Το 2009 οι εµπορικές συναλλαγές τους έφθασαν τα 2,7 δισεκατοµµύρια δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου