"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Google εγκαταλείπει το βίντεο H.264, υποψήφιο αντικαταστάτη του Flash

Με το επιχείρημα ότι επιθυμεί να εστιαστεί στις ανοιχτές, δωρεάν προδιαγραφές για την προβολή βίντεο στο Διαδίκτυο, η Google ανακοίνωσε ότι αίρει την υποστήριξη για το φορμά H.264, το οποίο υποστηρίζουν ως υποψήφιο αντικαταστάτη του Adobe Flash τόσο η Apple όσο και η Microsoft.

Τα περισσότερα διαδικτυακά βίντεο βασίζονται σήμερα στο Flash, το οποίο χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των προσωπικών υπολογιστών, όχι όμως σε όλες τις φορητές συσκευές.

Το H.264 είναι μια από τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες που θα επέτρεπαν στους browser να παίζουν βίντεο χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης ειδικών plugin, όπως συμβαίνει με το Flash.

To H.264 και ένα άλλο φορμά που ονομάζεται Τheora είναι εξάλλου δύο από τα φορμά που έχουν προταθεί για το HTML5, την επόμενη έκδοση της γλώσσας προγραμματισμού στην οποία βασίζεται ολόκληρο το Διαδίκτυο.

Ο browser Chrome της Google, στον οποίο έχει ενσωματωθεί το Flash, υποστήριζε μέχρι σήμερα τόσο το H.264 όσο και το αντίστοιχο φορμά της ίδιας της Google, με την ονομασία WebM.

Η εταιρεία, τώρα, αλλάζει τακτική: «Εστιάζουμε τις επενδύσεις μας στις τεχνολογίες που αναπτύσσονται και αδειοδοτούνται βάσει ανοιχτών αρχών για τον Παγκόσμιο Ιστό [...] Αν και το H.264 παίζει σημαντικό ρόλο στο βίντεο, στόχος μας είναι να προωθήσουμε την ανοιχτή καινοτομία, και για το λόγο αυτό η υποστήριξη για αυτό το codec θα αφαιρεθεί» ανακοίνωσε η Google σε εταιρικό ιστολόγιο που απευθύνεται σε προγραμματιστές.

Η ανακοίνωση αναφέρεται εμμέσως στο γεγονός ότι οι διαδικτυακές εταιρείες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το H.264 πρέπει να αγοράζουν άδειες χρήσης στην κοινοπραξία MPEG LA, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Microsoft, LG Electronics, Panasonic, Philips Electronics, Samsung, Sharp, Sony και Toshiba.

Λόγω του κόστους των αδειών χρήσης, οι δημιουργοί των προγραμμάτων Mozilla Firefox και Opera αρνούνται να υποστηρίξουν το H.264.

To Ίδρυμα Mozilla έχει κάθε λόγο να χαίρεται με την απόφαση της Google, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη Microsoft: Σατιρίζοντας την ανακοίνωση της Google, ο Τιμ Σνιθ της Microsoft παρομοιάζει το φορμά WebM με τη φιλόδοξη αλλά ανεπιτυχή γλώσσα Esperanto, ενώ το H.264 παραλληλίζεται με τα αγγλικά.

Μεγάλο μέρος της διαδικτυακής κοινότητας φαίνεται επίσης να διαφωνεί με την τελευταία εξέλιξη: «H Google ετοιμάζεται να καταστρέψει το Chrome» γράφει συντάκτης του ZDnet, ενώ το δημοφιλές ιστολόγιο Ars Technica κάνει λόγο για «ένα βήμα πίσω» όσον αφορά το ανοιχτό Διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου