"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τοιχογραφίες με μασονικά - αποκρυφιστικά μηνύματα στην Τράπεζα της Αμερικής

Σε εμφανές σημείο στην Τράπεζα της Αμερικής (Bank of America), υπάρχουν "ανατριχιαστικές" τοιχογραφίες, γεμάτες με αποκρυφιστικά - μασονικά σύμβολα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτές οι εικόνες φαίνονται να ‘προβλέπουν’ τα γεγονότα ενός κόσμου που αλλάζει ριζικά σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Αποτελούν προβλέψεις οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες της ερχόμενης αποκρυφιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων; Ας εξετάσουμε την απόκρυφη σημασία των συμβόλων που βρέθηκαν στις τοιχογραφίες της Bank of America.
Ένας αναγνώστης του Infowars μου έστειλε φωτογραφίες με μερικές πολύ περίεργες τοιχογραφίες που εμφανίζονται στο Bank of America Corporate Center στο Charlotte, της Νότιας Καρολίνας. Περιττό να πούμε ότι αμέσως τράβηξαν την προσοχή μου, καθώς έμεινα εμβρόντητος από το συμβολισμό τους και το μήνυμά τους. Επίσης, δεν θα μπορούσα παρά να μην τις συσχετίσω με τις δυσοίωνες τοιχογραφίες του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντένβερ.
Ζωγραφισμένες από τον Benjamin Long, τα έργα ζωγραφικής υποτίθεται ότι περιστρέφονται γύρω από τα θέματα “κάνοντας / κτίζοντας, χάος / δημιουργικότητα, και προγραμματισμός / γνώση” σε ένα "τολμηρό μίγμα αφηρημένης τέχνης και ρεαλισμού, συμψηφισμένο με πινελιές χρυσού ".
Οι τρεις τοιχογραφίες καλύπτουν το λόμπι του Bank of America Corporate Center.
Αν και συνήθως διαβάζουμε από αριστερά προς τα δεξιά, υπάρχουν ενδείξεις κατά τις τοιχογραφίες υπαινίχθηκε ότι οι θεατές να διαβάζουν τα έργα ζωγραφικής από τα δεξιά προς τα αριστερά. Η σκηνή "προγραμματισμού" (οπτικά εκπροσωπείται από την τοιχογραφία στα δεξιά) είναι συνήθως το πρώτο βήμα κάθε διαδικασίας κι έτσι θα ήταν λογικό να ξεκινήσουμε από εκεί. Υπάρχει επίσης αλχημικός συμβολισμός που υπαινίσσεται τη χρονολογία των τοιχογραφιών, οπότε θα αρχίσουμε με αυτή στα δεξιά:
Η τοιχογραφία στα δεξιά ονομάζεται Σχεδιασμός / Γνώση. Μια απόκρυφη ανάγνωση του συμβολισμού της, αποκαλύπτει τι ακριβώς σχεδιάζεται και σε ποια γνώση αναφέρεται.
Μασονικό αγόρι σε μασονικό πάτωμα
Βλέπουμε εδώ ένα νεαρό ξανθό αγόρι να στέκεται σε ένα γνωστό μοτίβο μασονικού πατώματος (σαν σκακιέρα) . Τα πόδια του τοποθετούνται σε γωνία 90 μοιρών, σύμφωνα με το τεκτονικό τελετουργικό έναρξης:
«Ερώτηση: Με την επιστροφή σας στην Στοά, που ήσουν τοποθετημένος, ως ο νεότερος εισερχόμενος μαθητευόμενος;
Απάντηση: Στη βορειοανατολική γωνία, τα πόδια μου σχηματίζουν ορθή γωνία, το σώμα μου όρθιο, με το δεξί χέρι του Σεβάσμιου Κυρίου στην ανατολή, ένας όρθιος άνθρωπος και μασόνος και μου δόθηκε απολύτως υπεύθυνα να περπατήσω και να ενεργήσω με αυτό τον τρόπο. "
- Malcolm C. Duncan, Duncan’s Masonic Ritual and Monitor (Μασονικό τελετουργικό)
Φαινομενικά κάτω από το αγόρι είναι άνθρωποι ντυμένοι με στολές επιχειρήσεων, σαν να έχουν θέση στρατηγική, δείχνοντας παράλληλα το μασονικό αγόρι. Μήπως το παιδί αποτελεί τη «νέα γενιά»;
Αυτό το ξανθό αγόρι θυμίζει πολύ το ξανθό αγόρι που εμφανίζεται στο κέντρο μιας από τις τοιχογραφίες του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντένβερ.
Εδώ είναι το ξανθό αγόρι που σφυρηλατεί ένα σπαθί σε ένα ηνίο. Σημειώστε ότι το αγόρι φοράει παραδοσιακή βαυαρική στολή ... Παραπέμπει στους Βαυαρούς Illuminati;
Καιόμενη Βάτος, γυναίκα στο Κύβο και Πυραμίδα
Ένας υπερφορτωμένος συμβολισμός
Πίσω από το αγόρι είναι ένα δέντρο που καίγεται, το οποίο είναι αναφορά της καιόμενης βάτου της Παλαιάς Διαθήκης. Η καιόμενη βάτος έχει μεγάλη σημασία στην τεκτονική τελετουργία, ειδικά για τα μέλη του 33ου βαθμού, τα οποία θεωρούνται ότι είναι "κοντά στη Καιόμενη Βάτο".
"Στο βιβλίο της Εξόδου αναφέρεται ότι, ενώ ο Μωυσής φύλαγε το κοπάδι του Ιοθόρ στο Όρος Χωρήβ, " ο άγγελος του Κυρίου εμφανίστηκε σ 'αυτόν σε μια φλόγα πυρός στην μέση μιας βάτου", και εκεί του έγινε γνωστό για πρώτη φορά το Ανείπωτο Όνομά Του. Αυτό το περιστατικό μνημονεύεται στο (μασονικό) Βαθμό της Καιόμενη Βάτου της Βασιλικής Αψίδας (Burning Bush of the Royal Arch Degree). Σε όλα τα θρησκευτικά συστήματα της αρχαιότητας, η φωτιά αποτελούσε σύμβολο της θεότητας. Και η Καιόμενη Βάτος ή η Βάτος γεμάτη φωτιά που δεν κατακαίει, από την οποία προήλθε το Τετραγράμματον, το σύμβολο του Θείου Φωτός και της Αλήθειας, θεωρείται στους προχωρημένους βαθμούς του Τεκτονισμού, όπως και στις Ανατολικές Θρησκείες στους κατώτερους, σαν η μεγάλη πηγή αληθινού μασονικού φωτός. Ενώ τα Ανώτατα Συμβούλια του 33ου βαθμού υπογράφουν σε επίσημα έγγραφα ως "κοντά στην ΚΒ" ή Καιόμενη Βάτο, για να κάνουν γνωστό ότι είναι , στη δική τους ιεροτελεστία, η αποκλειστική πηγή όλων των μασονικών οδηγιών".
- Albert G. Mackey, Encyclopedia of Freemasonry, Part 1
Στο βάθος είναι μια αιγυπτιακή πυραμίδα, το απόλυτο σύμβολο των Μυστηρίων στις αποκρυφιστικές διδασκαλίες.
Μία παράξενη εικόνα της τοιχογραφίας είναι η γυναίκα προφανώς παγιδευμένη μέσα σε ένα διαφανή κύβο, που κρέμεται από τα κλωστές που έρχονται από τον ουρανό. Μήπως εκπροσωπεί το κοινό άνθρωπο, που είναι κολλημένος στα πλαίσια του υλικού κόσμου (που στον αποκρυφισμό εκπροσωπείται από τον κύβο) και χειραγωγείται από αόρατες δυνάμεις από πάνω;
Στα αριστερά της εικόνας είναι σκάλες, που προφανώς οδηγούν προς τον ουρανό, ένα κλασικό σύμβολο που αντιπροσωπεύει το δρόμο για φωτισμό (illumination) /Illuminati μέσα από τα μυστήρια του Τεκτονισμού.
Ένα μασονικό χαρακτικό που απεικονίζει σκάλες που οδηγούν από το μασονικό πάτωμα κάπου "έξω".
Στον ουρανό είναι ένας μαύρος ήλιος, ένα άλλο σύμβολο με εσωτερική σημασία. Οι Ερμητικές παραδόσεις διδάσκουν την ύπαρξη δύο ήλιων, ενός αόρατου και αιθερικού φτιαγμένου από καθαρό "φιλοσοφικό χρυσό" και ενός υλικού, του μόνου που οι βέβηλοι μπορούν να αντιληφθούν, που είναι γνωστός ως ο Μαύρος Ήλιος.
Στην αλχημεία, ο μαύρος ήλιος (Sol niger) είναι το όνομα του αποτελέσματος του πρώτου σταδίου του Opus Magnum. Το αλχημικό Magnum Opus (ή Μεγάλο Έργο), ξεκινάει με το "μαύρισμα" - την πύρωση των ακατέργαστων μετάλλων - και τελειώνει με μεταστοιχείωση τους σε καθαρό χρυσό.
Σήμερα, το σύμβολο του Μαύρου Ήλιου συνδέεται κυρίως με τον εσωτερικό /απόκρυφο ναζισμό και αποκρυφιστικές σέκτες, όπως ο Ναός του Set. Επίσης βρίσκεται σε περίεργες θέσεις, όπως:
Στο Bracken House, στο Λονδίνο. Ο Μαύρος Ήλιος μοιάζει με το πρόσωπο του Winston Churchill.
... Και, για άλλη μια φορά, το αεροδρόμιο του Ντένβερ.
Ο σχεδιασμός του πατώματος απεικονίζει ένα μαύρο ήλιο να κινείται μπροστά από τον Χρυσό Ήλιο.
Η δεξιά τοιχογραφία φαίνεται, επομένως, να απεικονίζει το πρώτο βήμα του «Μεγάλου Έργου» που πρέπει να εκπληρωθεί, όπως συμβολικά εκπροσωπείται από τον μαύρο ήλιο. Άντρες ντυμένοι με κοστούμια (ένας από τους μοιάζει παραδόξως με τον Adam Weishaupt – ιδρυτή των Ιλλουμινάτι), φαίνεται να προετοιμάζει μία νέα γενιά μασονικής νεολαίας. Εν τω μεταξύ, η «βλάσφημη» φαίνεται να είναι ‘χαλαρή’, μέσα σε ένα ημιδιαφανή κύβο, που ελέγχεται από αόρατους κουκλοπαίχτες.
Η Μεσαία Τοιχογραφία
Η μεσαία τοιχογραφία, Χάος / Δημιουργικότητα, απεικονίζει μια ταραγμένη μεταβατική περίοδο. Πολλές λεπτομέρειες εντός της ζωγραφικής αυτής περιγράφουν αυτή τη βαθιά αναταραχή, η οποία φαίνεται να επηρεάζει όλο το μέρος της κοινωνίας και του πολιτισμού. Βρίσκουμε στρατιωτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες, ανθρώπους να διαμαρτύρονται και πολλά άλλα.
Ηλεκτροφόρα καλώδια, δίχτυα και στρατιώτες στους δρόμους λένε στους θεατές ότι αυτή η περίοδος αναταραχής είναι επίσης μία εποχή καταπίεσης. Ούτε η καλόγρια φαίνεται πολύ ευχαριστημένη.
Στα αριστερά του πίνακα είναι ένα άτομο που φοράει ένα κοστούμι βιολογικού κινδύνου, που υπαινίσσεται κάποιο είδος χημικού πολέμου.
Για το λόγο αυτό, και πολλούς άλλους, θεωρώ αυτό τον πίνακα πολύ παρόμοιο με μια από τις τοιχογραφίες του Αεροδρομίου του Ντένβερ ... τη πιο αποκρουστική.
Αυτή η τοιχογραφία από το αεροδρόμιο απεικονίζει μία μιλιταριστική μορφή που φορά μάσκα αερίων και καταπιέζει μια ατελείωτη σειρά θλιμμένων ανθρώπων. Χημικός πόλεμος, στρατιωτική καταστολή, νεκρά μωρά ... όλα είναι εκεί για να κάνουν αποκρουστική αυτή την εικόνα;
Εάν κοιτάξουμε την κορυφή της τοιχογραφίας, βλέπουμε ημιδιαφανή όντα να στροβιλίζονται με τη φωτιά, κάτι που ίσως υπονοεί ότι η αναταραχή επίσης συμβαίνει σε ένα μεταφυσικό, κοσμικό ή αστρικό επίπεδο.
Αυτό το φλογερό κυκλικό σχήμα μπορεί επίσης να παρομοιαστεί με τον ήλιο. Το χλωμό χρυσό χρώμα του και η διαφάνεια των στοιχείων του, μπορεί να συνδέονται με το ενδιάμεσο στάδιο του μεγάλου αλχημικού έργου που ονομάζεται "Λεύκανση". Ο Jung σύγκρινε αυτό το βήμα με το ξημέρωμα, την προετοιμασία για το επόμενο και τελικό στάδιο, που είναι η ανατολή του ηλίου, που χαρακτηρίζεται από το κόκκινο χρώμα. Το οποίο είναι, φυσικά, το πιο κυρίαρχο χρώμα της αριστερής τοιχογραφίας.
Αριστερή Τοιχογραφία
Η τοιχογραφία στα αριστερά υποτίθεται είναι επικεντρωμένη στο θέμα "Κάνοντας / Χτίζοντας". Η κύρια μορφή της τοιχογραφίας είναι ένας εργαζόμενος που κρατάει ένα φτυάρι, δείχνοντας ότι η δουλειά τελείωσε. Στην πίσω τσέπη του είναι ένα κόκκινο κομμάτι πανιού, μια συμβολική λεπτομέρεια στο πλαίσιο αυτής της εικόνας. Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη έμφαση στο κόκκινο χρώμα σε αυτή την τοιχογραφία, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, είναι επίσης το χρώμα που συνδέεται με το τελικό βήμα του αλχημικού Magnum Opus: Rubedo, το «Κόκκινο Έργο».
Στη απόκρυφη διδασκαλία, ο αλχημικός μετασχηματισμός μπορεί να συμβεί σε πολλά επίπεδα: σε επίπεδο υλικού, όπου ακατέργαστα μέταλλα μεταλλάσσονται σε ατόφιο χρυσάφι, αλλά και σε πνευματικό επίπεδο και φιλοσοφικό, όπου ο βέβηλος άνθρωπος γίνεται "αναγεννημένης άνθρωπος". Στη μυστική-κοινωνία, όλος ο κόσμος θεωρείται ότι είναι το θέμα του αλχημικού μετασχηματισμού. Λέγεται ότι είναι ένα ατελές αεροπλάνο που χρειάζεται να «μεταλλαχθεί σε χρυσό", προκειμένου να αντικατοπτρίζει τους ουρανούς, σύμφωνα με τον ερμητικό αξίωμα «Όπως Πάνω, έτσι και Κάτω». Είναι η Νέα Παγκόσμια Τάξη το «Μεγάλο Έργο» της αποκρυφιστικής ελίτ;
Ο Κοιμώμενος Γίγαντας
Είναι νεκρός ή κοιμάται; Και τι σημαίνει το "EQ";
Μια περίεργη λεπτομέρεια από την τοιχογραφία είναι αυτός ο αναμεμιγμένος με τη γη άνθρωπος, που βρίσκεται προφανώς σε βαθύ ύπνο ... ή είναι θαμμένος; Αυτό, επίσης, θυμίζει τον (ανησυχητικό) ύπνο του μικρού αγοριού στις τοιχογραφίες του αεροδρομίου του Ντένβερ.
Ένα μικρό αβοήθητο αγόρι κοιμάται (ή είναι νεκρό) με ένα κόκκινο μανδύα
Ποια είναι η έννοια των τοιχογραφιών;
Όπως τα περισσότερα ελίτ έργα τέχνης, οι τοιχογραφίες που εκτίθενται στην έδρα της Bank of America, την μεγαλύτερη τράπεζα στην Αμερική, λένε μια ιστορία που πρόκειται να αποκωδικοποιηθεί από εκείνους που γνωρίζουν. Οι τοιχογραφίες φαίνεται να απεικονίζουν τρία στάδια του μετασχηματισμού του κόσμου - τον προγραμματισμό, το χάος και την επίτευξη του στόχου - και κωδικοποιούνται χρωματικά για να είναι ανάλογες με τα τρία στάδια της ερμητικής αλχημείας: Nigredo (μαυρίλα), Albedo (λευκότητα) και Rubedo (ερυθρότητα). Οι τοιχογραφίες έχουν ξεκάθαρα πολλές ομοιότητες με τις τοιχογραφίες του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντένβερ, που απεικονίζουν επίσης τις προοδευτικές φάσεις μίας σε βάθος αλλαγής της κοινωνίας μετά από μια περίοδο έντονης αναταραχής.
Η πρώτη τοιχογραφία εμφανίζει ένα ευρύ φάσμα αποκρυφιστικών συμβόλων ορισμένα από τα οποία αναφέρονται στον Τεκτονισμό. Αυτό είναι εντυπωσιακό, καθώς η ζωγραφική βρίσκεται στο λόμπι της έδρας της πιο κυρίαρχης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι και σε καμία Τεκτονική Στοά ... αλλά ίσως υπάρχει κάποια επικάλυψη. Εκείνοι που είναι "γνώστες" και μυημένοι στα μυστήρια είναι αυτοί που έχουν τα προσόντα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του σχεδιασμού, οι οποίοι με αυτό τον πίνακα φαίνονται να είναι οι άνδρες με τα κοστούμια, των οποίων οι γραβάτες ταιριάζουν με το κόκκινο και άσπρο πάτωμα σκακιέρας και οι οποίοι κάνουν σχέδια για τις μελλοντικές γενεές, που εκπροσωπούνται από το ξανθό μασονικό αγόρι.
Στη δεύτερη τοιχογραφία, πολιτικές αναταραχές, εξεγέρσεις, διαμαρτυρίες και καταστολή όλα αυτά λαμβάνουν χώρα. Ιστορικά, οι μάζες συνήθως οδηγούνται σε μια ολοκληρωτική εξέγερση μόνο όταν οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επιδεινωθεί σημαντικά ή όταν υφίστανται εξαιρετικά αντιλαϊκές πολιτικές. Μήπως αυτό το κομμάτι αναφέρεται στην απώλεια των ελευθεριών των πολιτών και την άνοδο του αστυνομικού κράτους; Υπάρχει επίσης μια μεταφυσική διάσταση στην εικόνα, εκπροσωπούμενη από την περιστροφή των γυμνών σωμάτων, που εμφανίζονται, όπως ο ήλιος, πράγμα που σημαίνει ότι η περίοδος αναταραχής συμβαίνει και σε ένα κοσμικό επίπεδο.
Η τελευταία τοιχογραφία δίνει την αίσθηση ότι η «αποστολή εξετελέσθη», με την επιβλητική παρουσία του επιβλέποντος εργάτη, ενώ στέλνεται το μήνυμα ότι «το έργο ποτέ δεν είναι εντελώς ολοκληρωμένο" καθώς οι εργάτες εξακολουθούν να δουλεύουν σκληρά στο πίσω μέρος. Αυτό θυμίζει την ταινία Metropolis, όπου μια κατηγορία εργαζομένων δουλεύουν σιωπηλά υπογείως, ως σκλάβοι μακριά, για να διατηρήσουν την ουτοπία της ελίτ. Δεν μπορώ επίσης να μην θυμηθώ τους 33 Χιλιανούς ανθρακωρύχους κοιτάζοντας αυτούς τους εργάτες ...
Συμπέρασμα
Οι τοιχογραφίες της Bank of America είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ατζέντας της ελίτ που είναι «κρυμμένη από την κοινή θέα». Αυτές οι γιγαντιαίες εικόνες, που μπορούν να τις δουν όλοι, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να γίνουν κατανοητές από λίγους, περιγράφουν τη φιλοσοφία της άρχουσας ελίτ, της αποκρυφιστικής γνώσης τους και των σχεδίων τους για το μέλλον. Όπως συμβαίνει με όλα τα έργα τέχνης, είναι δυνατό να ερμηνεύσεις αυτά τα έργα ζωγραφικής σε πολλά επίπεδα και να καταλήξεις σε διαφορετικά συμπεράσματα. Είναι, ωστόσο, δύσκολο να αγνοήσεις τα επαναλαμβανόμενα θέματα που βρέθηκαν στο "Sinister Sites" που περιγράφονται στο The Vigilant Citizen (που σημαίνει Πολίτες σε Εγρήγορση): διαδεδομένοι απόκρυφοι συμβολισμοί, το προάγγελμα μιας «νέας εποχής», περιφρόνηση για τις ‘βέβηλες μάζες’, πανηγύρι της καταπίεσης και του πολέμου, κλπ. . Συγκρίνοντας τις τοιχογραφίες της Bank of America με τα έργα στο αεροδρόμιο του Ντένβερ και τις Georgia Guidestones, μπορούμε να βρούμε μια συγκεκριμένη συνέπεια στο συμβολισμό τους, τον στίγμα τους και το μήνυμά τους. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι η ίδια η ομάδα είναι πίσω από όλα αυτές τις τοποθεσίες και πολλές άλλες. Όποιοι και αν είναι, εμείς γνωρίζουμε μερικά πράγματα στα σίγουρα: είναι εξαιρετικά πλούσιοι, εξαιρετικά ισχυροί και πραγματικά δεν σας συμπαθούν καθόλου ... γιατί δεν είστε ένας από αυτούς.
Μία άλλη ερμηνεία δίνεται στο http://www.infowars.com/
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή : http://vigilantcitizen.com/

Αίσιο τέλος στην ομηρία μαθητών στο Ουισκόνσιν

Απελευθερώθηκαν οι μαθητές που κρατούνταν όμηροι σε λύκειο του Ουισκόνσιν.
Οι μαθητές και ο καθηγητής που κρατούνταν όμηροι σε λύκειο του Ουισκόνσιν απελευθερώθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.
«Το επεισόδιο τελείωσε», δήλωσε ο Έρικ Μπερμάιστερ, ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της πόλης Μαρινέτ. «Και οι 20 μαθητές απελευθερώθηκαν σώοι και αβλαβείς. Βρίσκονται πλέον με τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
Αρχικά η αστυνομία έκανε λόγο για 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 23 ήταν μαθητές.
Ο Μπερμάιστερ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν ο ένοπλος μαθητής που κρατούσε τους ομήρους συνελήφθη. Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα.

Τέσσερα μεγάλα σκάνδαλα απειλούν την ινδική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Κόμματος του Κογκρέσου στην Ινδία κλονίζεται από τις αποκαλύψεις τεσσάρων μεγάλων σκανδάλων στον τραπεζικό, τον τηλεπικοινωνιακό, τον κατασκευαστικό και τον τομέα του αθλητισμού.
Υπόθεση προμηθειών για δάνεια
Ανώτατοι αξιωματούχοι ινδικών τραπεζών, πιστωτές και επενδυτικές εταιρίες κατηγορούνται ότι εισέπραξαν παράνομες προμήθειες για τη χορήγηση εταιρικών δανείων. Παρότι το μέγεθος του σκανδάλου δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη, οι ομοσπονδιακές αρχές συνέλαβαν οκτώ άτομα την Τετάρτη, μεταξύ τους στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το σκάνδαλο αφορά συγκεκριμένους επίορκους τραπεζικούς και δεν αποτελεί ευρύτερο φαινόμενο.
Διένεξη αδειοδότησης τηλεπικοινωνιακών εταιριών
Η ομοσπονδιακή αρχή τηλεπικοινωνιών (CAG) αναφέρει σε έκθεσή της ότι το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών απέδωσε επικερδείς άδειες και φάσματα συχνοτήτων σε τιμές χαμηλότερες εκείνων της αγοράς, στερώντας από το κράτος 39 δισ. δολάρια σε έσοδα.
Αν και η δικαιοσύνη δεν έχει ασκήσει ακόμη διώξεις, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο αρμόδιο υπουργείο, σε εταιρίες τηλεφωνίας και σε λομπίστες του χώρου. Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Αντιμούτου Ράτζα υποχρεώθηκε μάλιστα σε παραίτηση μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.
Αγώνες Κοινοπολιτείας
Η μεγάλη αυτή οργάνωση, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, κόστισε περισσότερα από 6 δισ. δολάρια και προκάλεσε μεγάλους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση εξαιτίας των κατηγοριών για σκάνδαλα στην κατασκευή σταδίων και την αγορά εξοπλισμού που τη συνόδευσαν.
Το κυβερνών Κόμμα του Κογκρέσου έπαυσε τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Σουρές Καλμαντί από κάθε του κομματική αρμοδιότητα. Τρεις στενοί του σύμβουλοι συνελήφθησαν, ενώ ειδική επιτροπή του δικαστικού σώματος αναμένεται να εκδώσει πόρισμα.
Απάτη στις κατασκευές
Πολιτικά στελέχη του Κόμματος του Κογκρέσου, γραφειοκράτες και αξιωματικοί του στρατού κατηγορούνται για την παράνομη κατάληψη οικοπέδων, που προορίζονταν για χήρες πεσόντων στους πολέμους. Ο πανίσχυρος πρωθυπουργός του κρατιδίου της Μαχαράστρα (Βομβάη) και μέλος του Κόμματος του Κογκρέσου υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Τα πολυτελή διαμερίσματα που κατασκεύασαν οι κατηγορούμενοι στα καταπατημένα παραλιακά οικόπεδα φαίνεται να πουλήθηκαν προς τουλάχιστον 130.000 δολάρια έκαστο, αν και τοπικά ΜΜΕ εκτίμησαν την αξία τους στα 1,8 εκατ. δολάρια το κάθε ένα.

Διαμαρτυρίες κατά των νέων σαρωτών στα αμερικανικά αεροδρόμια


Μαζικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις «τάξεις» των ταξιδιωτών η χρήση των νέων σαρωτών σώματος από τις αρχές ασφαλείας, κάτι που δημιουργεί φόβους για μεγάλες καθυστερήσεις στις προσεχείς ημέρες (και ειδικότερα στην εξαιρετικά «φορτωμένη» Ημέρα Ευχαριστιών).
Η πιο αξιοσημείωτη αντίδραση μέχρι τώρα είναι η National Opt-Out Day (σε ελεύθερη μετάφραση, Εθνική Ημέρα Αποχώρησης/ Απόρριψης). Πρόκειται για μία χαλαρά διοργανωμένη πρωτοβουλία, στόχος της οποίας είναι η επισήμανση μέσων τα θεωρούνται υπερβολικά/ αδικαιολογήτως διερευνητικά. Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί εδώ και καιρό την αμερικανική ειδησεογραφία, καθώς τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της εξισορρόπησης μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικότητας και της αύξησης της ασφάλειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Οι διαμαρτυρόμενοι κατευθύνθηκαν στα αεροδρόμια με πλακάτ, αυτοσχέδια fliers, Τ-shirts με συνθήματα και…σκωτσέζικες φουστανέλες κιλτ. Μεταξύ αυτών και ο 43χρονος Ρόμπερτ Σόφκομ, από το Τέξας, ο οποίος είπε πως φορά την κιλτ - χωρίς εσώρουχα- για να δείξει την αντίθεσή του στους σαρωτές, ενώ παράλληλα ταξιδεύει.
«Αν τους παραχωρήσεις έστω και μία ίντσα, θα θέλουν παραπάνω. Και σε λίγο θα σε σκανάρουν ακόμη και αν πας στο γήπεδο» είπε σχετικά.
Οι σαρωτές δείχνουν το φυσικό περίγραμμα του σώματος ενός ταξιδιώτη σε έναν υπολογιστή εντός δωματίου μακριά από τα checkpoints. Ωστόσο, σύμφωνα με τους πολεμίους τους, πρόκειται για μία εικονική σωματική έρευνα. Αυτοί οι οποίοι αρνούνται να σαρωθούν θα διερευνώνται μέσω διαδικασιών οι οποίες, κατά τους επικριτές, είναι προσβλητικές (ελέγχεται και η βουβωνική χώρα). Ο Τζων Τάινερ αρνήθηκε τόσο τη σάρωση, όσο και τον εναλλακτικό έλεγχο στη βουβωνική χώρα, με την εξής φράση, η οποία έγινε σλόγκαν («Don't touch my junk!») στις τάξεις των πολεμίων των σαρωτών: «if you touch my junk, I'll have you arrested» (εάν αγγίξεις τα…'πράγματά' μου, θα βάλω να σε συλλάβουν). Μία απλή αναζήτηση στο Google για τη συγκεκριμένη φάση αποδίδει 4,2 εκατομμύρια αποτελέσματα.
Σχεδόν 70 αεροδρόμια σε όλη τη χώρα διαθέτουν περίπου 400 μονάδες. Από αυτές περνά το 20% των ταξιδιωτών (μέσω τυχαίας επιλογής), αλλά δεν επιτρέπεται να αποφευχθούν και το σκανάρισμα και ο σωματικός έλεγχος. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι τέτοιου είδους διαδικασίες είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν τρομοκρατικές ενέργειες, όπως η πρόσφατη απόπειρα Νιγηριανού να ανατινάξει αεροπλάνο το οποίο κατευθυνόταν προς το Ντητρόιτ με εκρηκτικά που είχε κρύψει στα εσώρουχά του.

Εξαφανισμένα ζώα κατά της υπερθέρμανσης

Εξαφανισμένα ζώα επανεισάγουν επιστήμονες στη βόρεια Σιβηρία για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Άγρια άλογα, βουβάλους, ταράνδους και βίσωνες εισήγαγε στο οικοσύστημα της Σιβηρίας ο Ρώσος επιστήμονας Σεργκέι Ζιμόφ, σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσει τη θεωρία του που θέλει την εισαγωγή των ζώων αυτών να οδηγεί σε επιβράδυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Αρκτική, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη. Ο Ζιμόφ προσπαθεί έτσι να αναπαράγει ένα οικοσύστημα που εξαφανίσθηκε πριν 10.000 χρόνια στα τέλη της προηγούμενης εποχής παγετώνων, καθώς εκτιμά ότι κοπάδια μηρυκαστικών θα μετατρέψουν την τούνδρα σε πλούσιο λιβάδια. Τα ψηλά χόρτα, με μακριές ρίζες, θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του εδάφους. Την ίδια στιγμή, τα φυτοφάγα ζώα θα διατηρήσουν κοντό και υγιές το χορτάρι, ευνοώντας την ανάπτυξή του χάρη στο λίπασμα που θα του προσφέρουν.
«Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Εκτιμώ ότι η εισαγωγή ζώων που έζησαν κάποτε στο οικοσύστημα αυτό είναι σωστή από οικολογική σκοπιά», λέει ο Εϊντριαν Λίστερ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Ο Ζιμόφ εγκαινίασε το πείραμά του αυτό το 1989, περιφράσσοντας 160 τετρ. χλμ δάσους, λιβαδιών και λιμνών, που περικλείονται από άλλα 600 τετρ. χλμ παρθένας φύσης. Πυργίσκος παρατήρησης στο μέσον του πάρκου επιτρέπει τη μέτρηση των επιπέδων μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών. Τα στοιχεία αυτά διοχετεύονται σε διεθνές σύστημα καταγραφής, υπό την αιγίδα της αμερικανικής κλιματολογικής υπηρεσίας ΝΟΑΑ.
Η πρώτη προσπάθεια του Ζιμόφ υπήρξε η εισαγωγή 40 αλόγων του Γιακούτ. Τα κοντά σκληροτράχηλα άλογα θεωρούνται ιδανικά για τους αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Από τα πρώτα 40 άλογα, τα 15 φαγώθηκαν από λύκους και αρκούδες, ενώ 12 υπέκυψαν αφού είχαν καταναλώσει τοπικά δηλητηριώδη φυτά. Ο Ζιμόφ επέμεινε, όμως, και η επόμενη γενιά αλόγων έμαθε να αποφεύγει τους παραπάνω κινδύνους για να πολλαπλασιαστούν και να φτάσουν σήμερα τα 70.

Μαχητές Ταλιμπάν από τη Μ. Βρετανία

Ζουν και εργάζονται στη Βρετανία το μεγαλύτερο μέρος του έτους για να πάνε να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν για μερικούς μήνες.
Το φαινόμενο των βρετανικής προέλευσης μαχητών Ταλιμπάν που αντιμετωπίζουν οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν εξέτασε ο Guardian σε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν τη Βρετανία ως βάση- τόπο διαμονής, ενώ παράλληλα πραγματοποιούν ταξίδια μηνών στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν.
Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ένας μαχητής Ταλιμπάν στο Ντανί Γκορί (βόρειο Αφγανιστάν) είπε πως ζει το μεγαλύτερο μέρος του έτους στη Μ. Βρετανία, και συγκεκριμένα στο ανατολικό Λονδίνο, και έρχεται στο Αφγανιστάν τρεις μήνες το χρόνο για να πολεμήσει τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.
«Δουλεύω ως οδηγός ταξί» είπε ο αντάρτης, ο οποίος βρίσκεται στα μεσαία επίπεδα της ιεραρχίας των Ταλιμπάν. «Βγάζω καλά λεφτά στη Βρετανία, είναι η αλήθεια. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι εδώ είναι φίλοι μου και οικογένειά μου, και είναι καθήκον μου να έρθω να πολεμήσω στην Τζιχάντ (ιερός πόλεμος) μαζί τους…υπάρχουν πολλοί σαν εμένα στο Λονδίνο. Μαζεύουμε όλο το χρόνο χρήματα για την Τζιχάντ και, αν μπορούμε, ερχόμαστε και πολεμάμε». Ο μεγάλος του αδελφός, ο οποίος είναι κληρικός και έχει πολεμήσει επίσης στο Ντανί Γκορί, ζει επίσης στο Λονδίνο.
Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποψιάζονταν εδώ και καιρό πως πολλοί Βρετανοί μουσουλμάνοι ταξιδεύουν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν κάθε χρόνο για να εκπαιδευτούν σε στρατόπεδα εξτρεμιστών. Πέρυσι, κατασκοπευτικά αεροσκάφη της RAF που επιχειρούσαν στη Χελμάντ είχαν υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες ακούγονταν αντάρτες να μιλούν με προφορές του Γιόρκσαϊρ και του Μπέρμιγχαμ: οι εν λόγω Ταλιμπάν μιλούσαν στις κύριες αφγανικές γλώσσες (Ντάρι και Παστού), αλλά χρησιμοποιούσαν αγγλικά όταν δεν γνώριζαν τις κατάλληλες λέξεις. Το εν λόγω φαινόμενο έχει κριθεί ως αρκούντως επικίνδυνο, ώστε οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών να ξεκινήσουν πτήσεις αεροσκαφών στους ουρανούς του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου, αναζητώντας τα ίδια «φωνητικά αποτυπώματα», με στόχο τον εντοπισμό μαχητών που είχαν επιστρέψει στη χώρα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα βρέθηκε στο νότιο Αφγανιστάν το πτώμα ενός Ταλιμπάν που είχε τατουάζ της Άστον Βίλα.
Η επίσημη θέση του βρετανικού στρατού είναι πως δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες αναφορές Βρετανών Ταλιμπάν στη Χελμάντ και ότι οι Πακιστανοί μαχητές αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η τελευταία φορά που αναγνώρισαν πως αιχμαλώτισαν Ταλιμπάν που προερχόταν από χώρα της Δύσης ήταν το 2001 (η περίπτωση του Τζων Γουόκερ Λιντχ, του αποκαλούμενου «Αμερικανού Ταλιμπάν» ). Παρόλα αυτά, στις φυλακές του Μπαγκράμ υπάρχουν 50 κρατούμενοι που προέρχονται από «τρίτες» χώρες, με τους περισσότερους εξ αυτών να προέρχονται από το Πακιστάν ή από άλλες χώρες της περιοχής.
Σύμφωνα με την Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας (η αφγανική υπηρεσία πληροφοριών), στις τάξεις των ξένων Ταλιμπάν υπάρχουν Άραβες, Τσετσένοι, Πακιστανοί και μαχητές από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, όπως το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

«Ψωμί και κρεμμύδι»...


Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επί μία πενταετία (1975 - 1979) έσπρωχνε την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η Κοινότητα εκείνη δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση. Διότι:
1. Δεν είχε Διευθυντήρια
2. Δεν είχε Αξονες
3. Τα μέλη της ήταν ισότιμα - ανεξαρτήτως μεγέθους και οικονομικής ισχύος
4. Ισχυε για όλα η αρχή της ομοφωνίας Και,
5. Δεν ήταν ένωση μόνο τραπεζιτών, χρηματιστών και πάσης φύσεως κεφαλαιούχων, αλλά και ένωση κοινωνικών εταίρων, φορέων, συνδικαλιστών και πολιτών.
Η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα -και ως κράτος και ως οικονομία και ως κοινωνία- σπρώχνει χιλιάδες πολίτες σε σκεπτικισμό και σε προβληματισμό και προσπαθούν να δώσουν μια έντιμη απάντηση στο ερώτημα: "Σε τι ωφέλησε τη χώρα μας η ένταξή της στην ΕΟΚ και -εν συνεχεία- στην Ευρωπαϊκή Ενωσης;".
Και οι περισσότεροι αναλογίζονται:
Από το ένα μέρος σπαταλήθηκαν και διασπαθίστηκαν οι εισροές κοινοτικών πόρων και από το άλλο μέρος: τα εθνικά μας θέματα χειροτέρεψαν, η βιομηχανία μας διαλύθηκε, ο αγροτικός τομέας κατρακύλησε, οι εξαγωγές μας γκρεμίστηκαν, τα δημόσια χρέη διογκώθηκαν υπέρμετρα, οι πλουτοπαραγωγικότεροι τομείς της οικονομίας πέρασαν σε ξένα χέρια και το βιοτικό επίπεδο του λαού μας έπεσε πολύ κάτω - κάτω και από τα επίπεδα του 1981, πριν από την ένταξη!
Λοιπόν, τι κάνουμε;
Την απάντηση την έδωσε προχθές ένας διαχρονικός Ελληνας, ο οποίος έρχεται από ένα ένδοξο παρελθόν, ο οποίος κρατά ψηλά την αγωνιστική σημαία του παρόντος και ο οποίος κοιτάζει προς το μέλλον - χωρίς προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, αλλά με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα του ελληνισμού: ο Μίκης Θεοδωράκης.
Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσικής είπε:
- Εξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πίσω στην πατρίδα μας, με ψωμί και κρεμμύδι...
Δεν είναι στις προθέσεις της στήλης να ερμηνεύσει τους λόγους αυτούς του μεγάλου δημιουργού και του αγωνιστή πολιτικού. Θα αρκεστεί, απλώς, να σημειώσει:
* Οτι , η σημερινή Ευρώπη διέρχεται μια βαθιά κρίση ηγεσίας, μια βαθύτερη κρίση θεσμών και μια βαθύτατη κρίση ηθικής.
* Οτι, οι ηγέτες της σημερινής Ευρώπης δεν είναι πολιτικοί ηγέτες, αλλά έχουν αυτοϋποβαθμιστεί σε ανυπόληπτους ατζέντηδες των αγορών.
* Οτι οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν, οινοεί, μια σπείρα, η οποία διαπλέκεται με τους τραπεζίτες και χρηματιστές, η οποία εργάζεται υπέρ των Αξιολογικών Οίκων, η οποία έχει προσβάσεις (και πακέτα) στα πειρατικά κεφάλαια των περιώνυμων FUND’S και η οποία έχει συμφέροντα ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.
* Ότι, οι υπεύθυνοι της κρίσης (τραπεζίτες, χρηματιστές και πολιτικοί) όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν από τις «σκιώδες» και «δοτές» ευρωπαϊκές ηγεσίες, για τα εγκλήματά τους, αλλά και ενισχύθηκαν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
* Ότι, τα χρήματα για ενίσχυση των εγκληματιών αφαιρέθηκαν και αφαιρούνται από τους λαούς… κ.λπ. κ.λπ.
Αυτή την Ευρώπη είναι απολύτως φυσικό να την βλέπει ο Μίκης με καχυποψία και οργή. Και από αυτή την Ευρώπη είναι φυσικότερο να προτιμά την επιστροφή στην πατρίδα - έστω με ψωμί και κρεμμύδι!

«Νάρκη» στο Πεντάγωνο από έξτρα οδοιπορικά

«Νάρκη» στο Πεντάγωνο από έξτρα οδοιπορικά
Λαθραία και παράτυπα κάτω από τη «μύτη» της πολιτικής ηγεσίας, οι οικονομικές υπηρεσίες του ΓΕΣ μετακίνησαν 3 εκατ. ευρώ στον κωδικό των οδοιπορικών. Η συγκεκριμένη πληροφορία έφτασε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και στην αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, προκαλώντας αναστάτωση στην Πλατεία Συντάγματος καθότι θεωρήθηκε ως μία «ύπουλη» ενέργεια που δυναμιτίζει τη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων σε όλα τα υπουργεία.
Το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι παρασκηνιακά το ΓΕΣ εισηγήθηκε στην Οικονομική Διεύθυνση του υπουργείου Αμυνας και έλαβε την έγκριση, ώστε τον Δεκέμβριο να καταβληθούν μόνο στα μόνιμα στελέχη του Στρατού Ξηράς επιπλέον δύο ημέρες οδοιπορικών, συνολικού κόστους περίπου 3 εκατ. !
Ανάλογο χριστουγεννιάτικο «μπόνους» είχε δοθεί και πέρυσι στα στελέχη του ΓΕΣ, προκαλώντας την γκρίνια των στελεχών των άλλων Κλάδων (Αεροπορία και Ναυτικό) που δεν είχαν λάβει πρόσθετα οδοιπορικά. Επίσης, για την περσινή μονομερή κίνηση του ΓΕΣ να χορηγήσει επιπλέον πλασματικά χριστουγεννιάτικα οδοιπορικά είχε εκφράσει τη διαμαρτυρία του και το υπουργείο Οικονομικών.
Πάντως η ανεξέλεγκτη μετακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών από κωδικούς σε άλλους κωδικούς συνεχίζεται παράτυπα απ΄ όλα τα Γενικά Επιτελεία. Πριν από μερικές βδομάδες «πέταξαν» 3,5 εκατ. ευρώ από τον κωδικό του Κεντρικού Ταμείου Στρατού (ΚΤΣ) της Αθήνας σε άλλον κωδικό του ταμείου ΕΚΟΕΜΣ. Η συγκεκριμένη μετακίνηση δεν καταγράφτηκε στην οικονομική επιθεώρηση και, σύμφωνα με φήμες, ασκήθηκαν πιέσεις στον οικονομικό διευθυντή Ελεγκτικού να μην εγγράψει ούτε ως παρατήρηση τη συγκεκριμένη παράτυπη μετακίνηση.
Στο μεταξύ, αν και έχουν περάσει δεκατρείς μήνες, η οικονομική διεύθυνση του υπουργείου Αμυνας δεν έχει συντάξει ακόμη αναλυτικό πρακτικό που να δικαιολογεί με ακρίβεια πού διατέθηκαν οι 300.000 ευρώ που αποταμιεύτηκαν προπαραμονή των εθνικών εκλογών του 2009 από το «μαύρο ταμείο».
Υπ. Οικονομικών
Σε εποπτεία οι οικονομικές υπηρεσίες

«Δόκανο» στην οικονομική διεύθυνση του υπουργείου Αμυνας έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρεί ότι στο Πεντάγωνο «μαγειρεύουν» τα λειτουργικά έξοδα μετακινώντας παράτυπα και καταχρηστικά, χωρίς διαφάνεια, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από κωδικούς σε άλλους κωδικούς. Η απόπειρα χορήγησης χριστουγεννιάτικου μπόνους στα στελέχη του Στρατού Ξηράς ως έξτρα... οδοιπορικά επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με τρία εκατομμύρια ευρώ είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το «ποτήρι της οργής» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει επίσης σημαντικές καθυστερήσεις ως προς τη μείωση των εξόδων στα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ως προς τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για δραστική μείωση του ελληνικού στρατεύματος. Η εικόνα όπως φθάνει στην πλατεία Συντάγματος και προωθείται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι άκρως αποθαρρυντική. Τα Γενικά Επιτελεία εμφανίζονται να παίζουν «κρυφτό» και η πολιτική ηγεσία να τα παρακολουθεί σαν παθητικός θεατής...
Στο μεταξύ, το στρατιωτικό κατεστημένο εκμεταλλευόμενο άστοχες κινήσεις όπως οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου περί αντιπαραγωγικότητας των ένστολων, με τη βοήθεια των Ενώσεων Αποστράτων και λοιπών συντηρητικών στοιχείων, αντεπιτίθεται υπέρ... Πατρίδος.
Προϋπολογισμός 2011
Νέο ψαλίδι στα λειτουργικά έξοδα

Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών του υπουργείο Αμυνας προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011. Το μεγάλο «ψαλίδι» έπεσε το 2010 μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα κατά 21% σε σχέση με το 2009, ενώ το 2011 προβλέπεται επιπλέον μείωση της τάξης του 0,5%. Επομένως οι προϋπολογισθείσες λειτουργικές δαπάνες του 2011 σε σχέση με το 2009 επηρεάζουν απόλυτα το προσωπικό.
Ενώ η δαπάνη για μισθοδοσία έχει περικοπεί κατά 15,4% σε σχέση με το 2009, στον προϋπολογισμό του 2011 δεν αναφέρεται αν έχει γίνει προετοιμασία για τη μείωση των λοιπών λειτουργικών δαπανών!! Και εδώ βρίσκεται το κομβικό σημείο, διότι ούτε έχει γίνει καμία προετοιμασία για περαιτέρω περικοπή των λειτουργικών εξόδων (κατάργηση μονάδων, μηχανογράφηση στρατιωτικών νοσοκομείων, ενιαίο σύστημα καταγραφής και προμήθειας φαρμάκων - τροφίμων και αναλώσιμων).
Απεναντίας στον προϋπολογισμό του 2011 καταγράφεται με σαφήνεια η μεταφορά ολόκληρων κατηγοριών ανταλλακτικών από τα λειτουργικά έξοδα στο ΕΜΠΑΕ, όπου γίνεται πρόβλεψη για μείωση κατά 30% της σχετικής δαπάνης.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr

Παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση του AIDS

Μια αγκαλιά για ασθενείς με AIDS
Την κατάσταση επιδεινώνουν οι «στρατιές» των μεταναστών που ζουν εξαθλιωμένοι στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Αθήνα, καθώς και ο δημόσιος στιγματισμός, που αναγκάζει πολλούς να κρύβουν το πρόβλημά τους.
«Οι ανάγκες για στέγαση είναι πολύ μεγάλες και αυξάνονται διαρκώς. Αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των φορέων AIDS που παραπέμπονται σε εμάς από τα νοσοκομεία και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων», δηλώνει ο Σταμάτης Πουλής, υπεύθυνος των προστατευόμενων διαμερισμάτων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο κέντρο της Αθήνας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ διατηρεί αυτή τη στιγμή δύο ξενώνες για άστεγους και άπορους οροθετικούς. Στον Πειραιά η δομή μετρά πάνω από 10 χρόνια λειτουργίας, ενώ ο ξενώνας στο κέντρο της πρωτεύουσας άνοιξε τον Οκτώβριο του 2009 με τη χορηγία μεγάλης εταιρείας καλλυντικών. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 18 άτομα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (από 6 μήνες ως 1,5 χρόνο) με τελικό στόχο την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.
Σήμερα στον ξενώνα της Αθήνας φιλοξενούνται έξι άντρες, τρεις γυναίκες και πέντε παιδιά. «Θέτουμε όριο στο πόσο μπορεί να μείνει κάποιος εδώ, για να αποφύγουμε τον ιδρυματισμό. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον οροθετικό να καλύψει τις ανάγκες του, για να μπορέσει να επανενταχθεί με αυτοπεποίθηση και επιτυχία στον κοινωνικό ιστό», τονίζει ο κ. Πουλής.
Η φροντίδα είναι εξατομικευμένη. «Οι ένοικοι παροτρύνονται να συμμετέχουν σε κοινωνικές και θεραπευτικές δραστηριότητες», σημειώνει η Μυρσίνη Στεφανίδου, ψυχολόγος, ενώ η Ειρήνη Κυριάκη, υπεύθυνη επαγγελματικής απασχόλησης και ένταξης προσθέτει πως «προσπαθούμε να επανασυνδέσουμε τους φιλοξενούμενους με την αγορά εργασίας».
«Eρχονται καταβεβλημένοι και φεύγουν πατώντας στα πόδια τους. Αυτό μας δίνει δύναμη», θα προσθέσει η γιατρός Ρόζμαρι Συλλαντάβου. (Επικοινωνία: 210-5240391, 210-5240390, Fax210-5240392, domi@keelpno.gr)
Η τραγική ιστορία της Ελένης
«Κόλλησα, χωρίς να το ξέρω, το ένα από τα δίδυμά μου»

«Θα το ξεπεράσω με δύναμη και λογική. Θέλω να μεγαλώσω τα παιδιά μου με αξιοπρέπεια. Ετσι κι αλλιώς όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή»... Η Ελένη (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) είναι 35 χρονών, με νομικές και οικονομικές σπουδές. Πριν από 18 μήνες έφερε στον κόσμο έναένα κοριτσάκι, δίδυμα. Τότε η γυναίκα δεν ήξερε πως είναι οροθετική. Γι’ αυτό και θέλησε να θηλάσει τα παιδιά της. Το ένα, όμως, αρνιόταν πεισματικά να πιάσει τη θηλή. Το κορίτσι, ωστόσο, θήλασε... 
Λίγους μήνες αργότερα η μικρή παρουσίασε ένα πρόβλημα στη σπλήνα. Οι εξετάσεις έδειξαν το βρέφος θετικό στον ιό HIV. «Το σοκ ήταν τεράστιο. Φοβηθήκαμε. Δεν ξέραμε για ποιον λόγο είχε συμβεί αυτό». Μετά έκανε εξετάσεις και η ίδια, για να διαπιστώσει πως έχει μέσα της τον ιό του AIDS και πως είχε κολλήσει την κόρη της. «Πήρα σχεδόν αμέσως την απόφαση να μην κλάψω και να μην πέσω σε κατάθλιψη, αλλά να το αντιμετωπίσω και να γίνω πιο δυνατή. Για τα παιδιά μου», λέει  από τον ξενώνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου μένει σήμερα μαζί με τα μωρά της.
Το αγοράκι της δεν νοσεί, καθώς δεν θήλασε, ενώ υγιής είναι και ο σύζυγός της. Η σχέση τους, ωστόσο, ύστερα από οκτώ χρόνια γάμου διαλύθηκε. Η ίδια μιλά για κακοποίηση και ξυλοδαρμούς. «Δεν ξέρω πότε και πώς κόλλησα. Το μόνο για το οποίο είμαι βέβαιη είναι πως πήρα τον ιό από μετάγγιση αίματος», λέει η Ελένη και θυμάται δύο χειρουργικές επεμβάσεις που έχει κάνει. «Οπως μου εξήγησαν οι γιατροί, ο ιός μπορεί να κοιμηθεί και μετά να ξυπνήσει ξανά. Παίρνω ένα χαπάκι κάθε βράδυ και προς το παρόν νιώθω μια χαρά στην υγεία μου».
Φοβάσαι μήπως δεν μπορέσεις να σταθείς ξανά στα πόδια σου;
Δεν έπεσα ποτέ από τα πόδια μου. Προς το παρόν είμαι ακόμη όρθια. Και δεν με φοβίζει η αρρώστια. Πιο πολύ με φοβίζει το πώς θα μεγαλώσω τα παιδιά μου, όταν όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Αποτελεί ακόμα θέμα ταμπού
Κρύβονται για να μη στιγματιστούν

Ταμπού αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας το AIDS. Ειδικότερα στην Ελλάδα οι φορείς «υποφέρουν περισσότερο από το στίγμα παρά από την αρρώστια και πολλοί φτάνουν στο σημείο να κρύβουν την οροθετικότητά τους», λένε οι ειδικοί, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS.
Kρούσματα Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα αυξάνονται στη χώρα μας. Το 2010 τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 600, από 450 που ήταν πριν από δύο χρόνια. Οι οροθετικοί ανέρχονται σε 10.450 και από αυτούς οι 5.100 ακολουθούν θεραπεία.
Γιάννης Φώσκολος
Φωτογραφίες: Κώστας Πολύβιος

ΗΠΑ: Με δικαστική διαταγή, έκλεισαν 82 ιστοσελίδες, που προωθούσαν προϊόντα μαϊμούδες, κινηματογραφικά και μουσικά έργα


ΗΠΑ: Με δικαστική διαταγή, έκλεισαν 82 ιστοσελίδες, που προωθούσαν προϊόντα μαϊμούδες, κινηματογραφικά και μουσικά έργα
  1. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως έκλεισαν 82 διαδικτυακούς τόπους που πρότειναν απομιμήσεις προϊόντων, που στην πλειονότητά τους κατασκευάζονταν στην Κίνα, καθώς και κινηματογραφικά έργα και πειρατικά μουσικά κομμάτια.
  2.     Η κατάσχεση των διαδικτυακών τόπων αυτών, κατόπιν δικαστικής διαταγής, αποτελεί τη δεύτερη φάση επιχείρησης που ξεκίνησε τον Ιούνιο με το κλείσιμο εννέα άλλων ισοτόπων που προσέφεραν πειρατικές ταινίες.
  3.     «Η πώληση απομιμήσεων αμερικανικών εταιρειών αποτελεί κλοπή της δημιουργικής εργασίας, κοστίζει στην οικονομία μας, στην αγορά εργασίας και στον κύκλο εργασιών και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των αμερικανών καταναλωτών», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων Τζον Μόρτον.
  4.     Οι διαδικτυακοί τόποι που έκλεισαν είχαν ονομασίες όπως handbagcom.com (γυναικείες τσάντες), mydreamwatches.com (ονειρεμένα ρολόγια), ή torrent-finder.com (για το παράνομο ‘κατέβασμα’ ταινιών και μουσικής) και προσέφεραν ένα ευρύ φάσμα από καταναλωτικά προϊόντα, από ρούχα, γυαλιά και αξεσουάρ έως παράνομα DVD και CD-Rom.
  5.     Ερωτηθείς για την πιθανότητα επανεμφάνισης αυτών των ιστοτόπων με διαφορετική ονομασία, ο Μόρτον τόνισε πως πιθανώς μπορεί να ξαναστηθούν «με ονόματα από διαφορετικές τοποθεσίες», αλλά αυτό «θα απαιτήσει χρόνο για να ξαναποκτήσουν την προηγούμενη κυκλοφορία τους».

    Προτού προσφύγουν στη βοήθεια της δικαιοσύνης, τα αμερικανικά τελωνεία είχαν παραγγείλει προϊόντα από τους ιστότοπους αυτούς για να διαπιστώσουν εάν όντως αυτά τα προϊόντα που πωλούσαν ήσαν απομιμήσεις, ή όχι.

Νότιος Κορέα-WikiLeaks: Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, και με βάση τις διαρροές στο WikiLeaks, η Κίνα, προετοιμάζεται να "απομακρυνθεί", από την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας


Νότιος Κορέα-WikiLeaks: Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, και με βάση τις διαρροές στο WikiLeaks, η Κίνα, προετοιμάζεται να "απομακρυνθεί", από την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας
  1. Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος εκτιμά πως η Κίνα είναι «έτοιμη να εγκαταλείψει τη Βόρειο Κορέα» και θα δεχόταν την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, τονίζεται σε επίσημο αμερικανικό έγγραφο που διέρρευσε μέσω του ιστότοπου WikiLeaks και δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Γκάρντιαν.
  2.     Ο νοτιοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Τσουν Γιουνγκ Γου έκανε αυτή τη δήλωσε σε αμερικανό πρεσβευτή, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.
  3.     Πάντοτε σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο Τσουν πιστεύει πως οι διοικούντες το ΚΚ της Κίνας «δεν θεωρούν πλέον την Βόρειο Κορέα ως έναν χρήσιμο, ή αξιόπιστο σύμμαχο».
  4.     Ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος εκτιμά επίσης πως η Κίνα «δεν θα είναι ικανή να σταματήσει την κατάρρευση της Βορείου Κορέας έπειτα από τον θάνατο του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ιλ», τονίζεται στο έγγραφο που αναπαράγει η Γκάρντιαν.


Ολοι φοβούνται το Ιράν

Τα πυρηνικά σχέδια του Αχµαντινετζάντ ανησυχούν τους Αραβες

Ο σαουδάραβας βασιλιάς Αµπντάλα ξέρει πως µε το ξίφος δεν µπορεί να αντιµετωπίσει µια πυρηνική δύναµη. Οι πληροφορίες του Wikileaks αναφέρουν πως ο σαουδάραβας µονάρχης ανησυχεί ιδιαίτερα για το πυρηνικό πρόγραµµα του Ιράν
Ο Μαχµούντ Αχµαντινετζάντ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα τα οποία αποκάλυψε η Wikileaks, υποστηρίζονταςχθες ότι πρόκειται για προσπάθεια των ΗΠΑ να προκαλέσουν έριδες ανάµεσα στο Ιράν και στους άραβες γείτονές του.

Τα τηλεγραφήµατα πάντως αποκαλύπτουν πως τα αραβικά κράτη του Κόλπου συµµερίζονται απόλυτα τους φόβους του Ισραήλ έναντι του ιρανικού πυρηνικού προγράµµατος.


Στα τέλη Μαΐου του 2009, ο ισραηλινός υπουργός Αµυνας Εχούντ Μπαράκ εκµεταλλεύτηκε την επίσκεψη µιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου προκειµένου να στείλει ένα µήνυµα στον νέο αµερικανό πρόεδρο. Σε απόρρητο έγγραφό του προς την Ουάσιγκτον, ο αµερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Τζέιµς Κάνινγκχαµ ανέφερε ότι σύµφωνα µε τον Μπαράκ, ο κόσµος είχε διορία 6 - 18 µηνών για να εµποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μετά το διάστηµα αυτό, «οποιαδήποτε στρατιωτική λύση θα είχε απαράδεκτες παράπλευρες απώλειες». Η έµµεση απειλή του ισραηλινού υπουργού Αµυνας πως η χώρα του µπορεί να επετίθετο εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν δεν προκαλεί, όπως σηµειώνουν οι «New York Times», έκπληξη. Εξι µήνες αργότερα, όµως, ήρθε η σειρά ενός άραβα ηγέτη, του βασιλιά του Μπαχρέιν, να πει στους Αµερικανούς πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα «πρέπει να σταµατήσει» και να τους προσφέρει βάση για τον Πέµπτο Στόλο. Την άποψη αυτή, αποκαλύπτουν τα αµερικανικά διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν, συµµερίζονται και άλλοι άραβες σύµµαχοι των ΗΠΑ – η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. «Βοµβαρδίστε το Ιράν ή ζήστε µε µια ιρανική βόµβα. Κυρώσεις, καρότα, κίνητρα δεν θα κάνουν καµία διαφορά», είπε κάποια στιγµή ο πρόεδρος της ιορδανικής Γερουσίας σε αµερικανό διπλωµάτη. «Ο Αχµαντινετζάντ είναι ο Χίτλερ», αποφάνθηκε ο διάδοχος του θρόνου του Αµπού Ντάµπι. Τις µεγαλύτερες πιέσεις, φέρεται να ασκούσε ο σαουδάραβας βασιλιάς Αµπντάλα, ο οποίος «κάλεσε επανειληµµένως τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν».

∆ηµοσίως, τα αραβικά κράτη απέφευγαν τις δηλώσεις ώστε να µην εξοργίσουν την κοινή τους γνώµη και προκαλέσουν αντίποινα από τον ισχυρό γείτονά τους. Κατ’ ιδίαν, ζητούσαν αποφασιστική δράση. «Αποδεικνύεται πως ολόκληρη η Μέση Ανατολή είναι τροµοκρατηµένη από την προοπτική ενός πυρηνικού Ιράν», θριαµβολόγησε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου.

Το Ισραήλ
Στα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν, πάντως, η κυβέρνηση Οµπάµα µοιάζει να αµφιβάλλει κατά πόσον η ανάληψη στρατιωτικής δράσης µπορεί να αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας. Τηλεγράφηµα από τα πιο πρόσφατα, από τον Φεβρουάριο του 2010, περιγράφει γεύµα που είχαν στο Παρίσι ο τότε υπουργός Αµυνας της Γαλλίας Ερβέ Μορέν µε τον αµερικανό οµόλογό του Ρόµπερτ Γκέιτς. Ο πρώτος ρωτά τον δεύτερο αν το Ισραήλ θα µπορούσε να πλήξει το Ιράν χωρίς αµερικανική υποστήριξη. Ο Γκέιτς απαντά πως ναι, θα µπορούσε. Το αποτέλεσµα όµως, προσθέτει, δεν θα ήταν παρά να καθυστερήσουν τα ιρανικά σχέδια κατά ένα έως τρία χρόνια, ενώ ο ιρανικός λαός θα ενωνόταν κατά του επιδροµέα. Ο ρόλος της Κίνας
Από τα έγγραφα διαφαίνονται τόσο οι δυσκολίες των ΗΠΑ και των συµµάχων τους να πείσουν την Κίνα να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έναντι του Ιράν (οι ΗΠΑ µάταια ζητούσαν από το Πεκίνο να εµποδίσει την παράδοση στο Ιράν τµηµάτων πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ικανών να πλήξουν την Ευρώπη) όσο και η πεποίθηση πολλών ηγετών πως αν δεν πέσει η σηµερινή ιρανική κυβέρνηση, η χώρα θα αποκτήσει αργά ή γρήγορα τη βόµβα. Σε άλλο τηλεγράφηµα, πάντως, από τον Αύγουστο του 2009, «ιρανική πηγή» υποστηρίζει πως ο αγιατολάχ Αλί Χαµενεΐ, έχει λευχαιµία σε τελικό στάδιο «και µπορεί να είναι νεκρός σε λίγους µήνες».
ΒόΜΒα
Το 2009 ο Εχούντ Μπαράκ εκτιµούσε πως η Τεχεράνη σε διάστηµα 6 - 18 µηνών θα έχει πυρηνικό οπλοστάσιο

Στον Λευκό Οίκο µέσω Γκουαντάναµο

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ
αρχές πίεσαν πολλές ξένες κυβερνήσεις προκειµένου να πάρουν – έναντι ανταλλαγµάτων – κρατούµενους από τις στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναµο, τις οποίες ήθελαν να κλείσουν όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα.

Στη Σλοβενία ειπώθηκε ότι εάν ο πρωθυπουργός της χώρας Μπορούτ Παχόρ ήθελε µια πρόσκληση στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί µε τον Οµπάµα, θα έπρεπε να δεχθεί να πάρει στη χώρα του έναν κρατούµενο.

Χθες όµως από το πρωθυπουργικό γραφείο της Σλοβενίας εκδόθηκε διάψευση για οποιαδήποτε τέτοιου είδους διαπραγµάτευση.

Στο Κιριµπάτι
Σύµφωνα µε τα τηλεγραφήµατα που αποκαλύφθηκαν, οι ΗΠΑ πρόσφεραν στο νησιωτικό κράτος του Κιριµπάτι κίνητρα αξίας εκατοµµυρίων δολαρίων προκειµένου να δεχθούν κινέζους µουσουλµάνους κρατούµενους από το Γκουντάναµο, ενώ στο Βέλγιο οι αµερικανικές αρχές υποσχέθηκαν ότι εάν δεχθεί κρατούµενους, αυτό θα αποτελεί έναν «φθηνό τρόπο προκειµένου να ενισχυθεί η θέση του στην Ευρώπη».


«Ιδιαίτερα επικίνδυνος» ο Νταβούτογλου


«Μία από τις σηµαντικότερες στον κόσµο» χαρακτήρισαν χθες τη σχέση των δύο χωρών τους η Χίλαρι Κλίντον και ο Αχµέτ Νταβούτογλου, που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον στη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks. Σ’ ένα από τα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν, ένας πληροφοριοδότης των αµερικανών διπλωµατών χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα επικίνδυνο» τον Νταβούτογλου και προειδοποιεί για την ισλαµική του επιρροή στον πρωθυπουργό.

Μερικά από τα πρόσφατα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα πουδιέρρευσαν δείχνουν ότι υπήρξε διάσταση απόψεων ανάµεσα στις δύο χώρες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα. Χαρακτηριστική είναι µια οργισµένη συνοµιλία του αµερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα µε ανώτατο τούρκο διπλωµάτη τον Οκτώβριο του 2009. Ο πρεσβευτής Τζέιµς Τζέφρι φέρεται να σχολίασε δήλωση του Ερντογάν ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αποτελούν «κουτσοµπολιό». Κρατώντας ένα αντίγραφο της οµιλίας του Οµπάµα στο Πίτσµπεργκ, όπου ο αµερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, ο Τζέφρι ρώτησε τον τούρκο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου αν αυτό ήταν το κουτσοµπολιό στο οποίο αναφερόταν ο τούρκος πρωθυπουργός.

Σεµιασυνάντησητονπερασµένο Φεβρουάριο, ο αµερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαµ Μπερνς είπε σε έναν τούρκο αξιωµατούχο ότι τα τουρκικά συµφέροντα θα πληγούν αν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ιράν ή αν η Αίγυπτος ή η Σαουδική Αραβία προσπαθήσουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Για πρώτη φορά, λέει ένα τηλεγράφηµα, οι τούρκοι αξιωµατούχοι αναγνώρισαν την ύπαρξη απειλής. «Οι σειρήνες ηχούν ακόµη και στη ∆αµασκό», είπε εµφανώς αποκαρδιωµένος ένας τούρκος διπλωµάτης.

Τα τηλεγραφήµατα αναφέρονται επίσης εκτενώς στις τεταµένες σχέσεις µεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του τουρκικού στρατού, καθώς και στις επίµονες φήµες για πραξικοπήµατα.

Απαντούν στα ντοκουµέντα µε απειλές



«Οι διπλωµάτες έχουν το δικαίωµα να είναι ειλικρινείς»,  δήλωσε χθες η Χίλαρι Κλίντον σχολιάζοντας στο Στέιτ  Ντιπάρτµεντ τις διαρροές της Wikileaks.
Επίθεση όχι µόνο κατά των ΗΠΑ, αλλά κατά της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της, χαρακτήρισε χθες η Χίλαρι Κλίντον τη διαρροή χιλιάδων εµπιστευτικών και απόρρητων διπλωµατικών τηλεγραφηµάτων από το Wikileaks. «Θέλω να καταστήσω σαφές σε όλους», διαµήνυσε η Κλίντον, χωρίς να κρύβει τη διπλωµατική αµηχανία της Ουάσιγκτον, «ότι λαµβάνουµε αποφασιστικά µέτρα ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της κλοπής».

Αυστηρότερα µέτρα ασφαλείας, όσον αφορά τον χειρισµό των εµπιστευτικών πληροφοριών, ζήτησε χθες από όλες τις κυβερνητικές και διπλωµατικές υπηρεσίες ο Λευκός Οίκος, αποκαλώντας µέσω του εκπροσώπου του «εγκληµατίες» τόσο τους υπεύθυνους του Wikileaks όσο και τα άτοµα που διέρρευσαν σε αυτήν τα 251.287 διπλωµατικά τηλεγραφήµατα των ΗΠΑ.


Ο Ρόµπερτ Γκιµπς δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο ποινικής δίωξης του Wikileaks· το να πει κανείς πως ο Μπαράκ Οµπάµα «δεν είναι ευχαριστηµένος» µε τις εξελίξεις θα ήταν ευφηµισµός, πρόσθεσε. Την ίδια ώρα, το Wikileaksπροειδοποιούσε πως τα τηλεγραφήµατα, τα οποία έχει ήδη µοιραστεί µε πέντε διεθνή έντυπα, θα δηµοσιευτούν σταδιακά µέσα στους επόµενους µήνες: «Το περιεχόµενό τους είναι τόσο σηµαντικό και το γεωγραφικό τους εύρος τόσο µεγάλο, που οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα αδικούσε αυτό το υλικό», εξηγούσε ο ιστότοπος, που ιδρύθηκε µε φιλοδοξία να γίνει «η υπηρεσία πληροφοριών των πολιτών».

«Επίθεση στη διεθνή κοινότητα»
Στις πρώτες δηµόσιες δηλώσεις της, αφότου έσκασε η νέα «βόµβα» του Wikileaks, η Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε µε δριµύτητα την «κλοπή» και τη δηµοσιοποίηση των εγγράφων: «Η αποκάλυψη αυτή δεν είναι µόνο µια επίθεση στα συµφέροντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», δήλωσε σε δηµοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ. «Είναι µια επίθεση στη διεθνή κοινότητα: στις συµµαχίες και τις συνεργασίες, τις συζητήσεις και διαπραγµατεύσεις που διασφαλίζουν την παγκόσµια ασφάλεια και προωθούν την οικονοµική ευηµερία... ∆εν υπάρχει τίποτα το αξιέπαινο στο να θέτει κανείς σε κίνδυνο ζωές αθώων, δεν υπάρχει τίποτα το θαρραλέο στην υπονόµευση των ειρηνικών σχέσεων µεταξύ εθνών». «Η Χίλαρι Κλίντον λέει πως το Wikileaks υπονοµεύει την αµερικανική διπλωµατία», σχολίασε λίγο αργότερα στο twitter ο δηµοσιογράφος του «Observer», Πολ Χάρις. «Οµως όχι, αυτό που την υπονοµεύει είναι να προσπαθεί να κλέψει τον αριθµό συχνού ταξιδιώτη του Μπαν Κι Μουν», πρόσθεσε αναφερόµενος στις αποκαλύψεις πως η Κλίντον είχε δώσει εντολή για κατασκοπεία της ηγεσίας του ΟΗΕ.

Η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έµφαση στον εµπιστευτικό χαρακτήρα των εγγράφων που διέρρευσαν, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει επιµέρους αποκαλύψεις του Wikileaks – µόνο σε ό,τι αφορά το Ιράν έκανε ένα σχόλιο: τα τηλεγραφήµατα, σηµείωσε, «επιβεβαιώνουν πως εκπροσωπεί µια πολύ σοβαρή απειλή στα µάτια των γειτόνων του».

«Οι διπλωµάτες έχουν το δικαίωµα να είναι ειλικρινείς», διακήρυξε κατά τα λοιπά. Οι δηµοσιογράφοι την πίεσαν να µάθουν πώς θα χειριστεί το θέµα κατά την περιοδεία που ξεκίνησε ήδη από χθες το βράδυ στην Κεντρική Ασία και τον Περσικό Κόλπο – τα τηλεγραφήµατα άλλωστε βρίθουν ελάχιστα κολακευτικών χαρακτηρισµών για διεθνούς ηγέτες, ενώ παράλληλα εκθέτουν απόψεις χωρών οι οποίες έχουν διατυπωθεί εµπιστευτικά. Η αµερικανική κυβέρνηση, δήλωσε η Κλίντον, «λυπάται πολύ» για οποιαδήποτε αµηχανία έχει προκαλέσει η διαρροή. Οπως πρόσθεσε όµως η ίδια χαριτολογώντας – στο πλαίσιο όµως της πολύ σοβαρής προσπάθειας των ΗΠΑ να διασώσουν τις σχέσεις µε φίλους και εταίρους τους –, η στάση πολλών θιγόµενων ξένων αξιωµατούχων και ηγετών προς τις ΗΠΑ είναι κάτι του τύπου: «Μην ανησυχείτε, πού να ξέρατε τι λέµε εµείς για εσάς».

Στοπλευρό τωνΗΠΑ έσπευσαν χθες µε δηλώσεις τους τόσο το Λονδίνο όσο και το Παρίσι. «Είναι σηµαντικό να µπορούν οι κυβερνήσεις να λειτουργούν στη βάση της εµπιστευτικότητας των πληροφοριών», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φιλντ, εκπρόσωπος τουβρετανού πρωθυπουργού. «Παρόµοιες πρακτικές απειλούν τη δηµοκρατική κυριαρχία. Αν υπήρχε γαλλική Wikileaks, θα ήµασταν αµείλικτοι µαζί της», δήλωσε από την πλευρά του ο ΦρανσουάΜπαρουάν,εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης. «Η διαφάνεια είναι θεµελιώδης για την κοινωνία µας και συνήθως απαραίτητη. Υπάρχουν όµως ορισµένοι τοµείς, συµπεριλαµβανοµένης της διπλωµατίας, όπου δεν είναι απαραίτητη», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαµίν Νετανιάχου – παρότι ισραηλινοί αξιωµατούχοι σχολίαζαν χθες πως η χώρα βγαίνει (προς το παρόν) αλώβητη από τις διαρροές.


«Ενα δείπνο µε πολλά πιάτα από την ιστορία του παρόντος»


ΓΙΑ ΤΟΥΣ διπλωµάτες και κυρίως τους αµερικανούς η αποκάλυψη τόσων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων είναι ένας εφιάλτης. Για τους ιστορικούς όµως είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγµατικότητα, παρατηρεί ο βρετανός ιστορικός Τίµοθι Γκάρτον Ας σε άρθρο του στην εφηµερίδα «Guardian», καθώς µπροστά σε όλους απλώνονται τα µυστικά φίλων, συµµάχων και αντιπάλων, γαρνιρισµένα µε τις υπερβολικά ειλικρινείς διαπιστώσεις των αµερικανών διπλωµατών.

«Ενα δείπνο µε πολλά πιάτα από την ιστορία του παρόντος» χαρακτηρίζει τις αποκαλύψεις ο γνωστός συγγραφέας. Ο ιστορικός συνήθως πρέπει να περιµένει 20 ή 30 χρόνια για να ανακαλύψει τέτοιου είδους θησαυρούς – περισσότερες από 250 εκατοµµύρια λέξεις απλώνονται µπροστά του, δείχνοντας τον τρόπο µε τον οποίο δρουν οι διπλωµάτες: µαθαίνουν τι συµβαίνει στις περιοχές όπου υπηρετούν και εργάζονται για τα συµφέροντα της χώρας τους. Μέχρι τώρα ο Ας δεν είχε πολύ καλή εικόνα για τους αµερικανούς διπλωµάτες, τονίζει όµως πόσο αριστουργηµατική είναι η περιγραφή του πρέσβη Ουίλιαµ Μπερνς από τη Ρωσία, ενός άγριου γάµου στο Νταγκεστάν στον οποίο παραβρέθηκε ο γκάνγκστερ πρόεδρος της Τσετσενίας που χόρευε αδέξια «µε το χρυσοποίκιλτο αυτόµατο όπλο του χωµένο στην πίσω τσέπη του τζιν του». Η ανάλυση του Μπερνς, υποστηρίζει ο ιστορικός, για τη ρωσική πολιτική είναι πανέξυπνη. Το ίδιο συµβαίνει µε κάποιες άλλες διπλωµατικές αναφορές από το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο. Σε ένα τηλεγράφηµα του 2008 από το Βερολίνο, ο τότε µεγάλος συνασπισµός Χριστιανοδηµοκρατών και Σοσιαλδηµοκρατών συγκρίνεται µε «ένα ζευγάρι που µισεί ο ένας τον άλλο αλλά µένουν µαζί για χάρη των παιδιών».

Είναι βέβαια πολύ ανησυχητικό, αναφέρει ο Τίµοθι Γκάρτον Ας, να βλέπει κάποιος τηλεγραφήµατα υπογεγραµµένα από τη Χίλαρι Κλίντον που ζητούν από τους αµερικανούς διπλωµάτες να κάνουν πράγµατα τα οποία είναι κατάλληλα για νέους κατασκόπους – όπως το να συλλέγουν στοιχεία για διπλωµάτες του ΟΗΕ. Και βέβαια αυτό που διακρίνεται ξεκάθαρα από τα τηλεγραφήµατα είναι το πώς η ανησυχία για την ασφάλεια και την αντιµετώπιση της τροµοκρατίας έχει καλύψει κάθε τοµέα της αµερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχει δηµόσιο συµφέρον στο να κατανοήσουµε πώς κινείται ο κόσµος και τι γίνεται στο όνοµά µας. Και τώρα µας δίνεται η ευκαιρία.


Οι αποκαλύψεις σε 10 φράσεις – κλειδιά

LE MONDE

«Πρέπει να κόψουµε το κεφάλι του φιδιού»

Η φράση αποδίδεται στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αµπντάλα, ο οποίοςπεριέγραψε µε αυτόν τον παραστατικό τρόπο την άποψη πουέχει για το Ιράν. Ο σαουδάραβας βασιλιάς δήλωνε επίσηςτον Μάρτιο του 2009 σε σύµβουλο του Λευκού Οίκου ότι «δεν µπορούµε να εµπιστευόµαστε τους Ιρανούς».

«Μαφιόζικο κράτος»
Σε τηλεγράφηµα αναφέρεται ότι ο αµερικανός υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς δηλώνει πως η «ρωσική δηµοκρατία έχει εξαφανιστεί» και ότι «η ρωσική κυβέρνηση είναι µια ολιγαρχίαπου διευθύνεται από τιςµυστικές υπηρεσίες». Σε άλλο τηλεγράφηµα αναφέρεται ότι η Ρωσία έχει γίνει σχεδόν «µαφιόζικο κράτος».

«Ο πιο φιλοαµερικανός από το ‘45»
Η αµερικανική πρεσβεία στοΠαρίσι σχολιάζει τους απότοµους τρόπους του γάλλου προέδρου απέναντι στους συνεργάτες του. Οι αµερικανοί διπλωµάτες εκτιµούν πάντως ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι «ο πιο φιλοαµερικανός πρόεδρος από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο», ενώ η αµερικανική πρεσβεία παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητές του από τον Μάιο του 2007 .

«Δεν έχουν βάθος»
Ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται να υπολήπτεται ιδιαίτερα τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάµερον, ούτε και τον προκάτοχό του Γκόρντον Μπράουν. Από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, εξάλλου, ο Κάµερον κατηγορείται για «έλλειψη βάθους». Σύµφωνα µε τον Μάρβεν Κινγκ, το ίδιο πρόβληµα έχει και ο υπουργός Οικονοµικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσµπορν.

Ο «τρελός» πρόεδρος και η «νέα Ζιµπάµπουε»
Τον Σεπτέµβριο του 2009 γάλλος διπλωµάτης χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες «τρελό», ο οποίος θέλει να µετατρέψει «µία από τις πιο πλούσιες χώρες της Λατινικής Αµερικής σε νέα Ζιµπάµπουε». «Πραγµατικό µίσος» για τη «φασιστική χώρα»
Σύµβουλος του γάλλου προέδρου χαρακτηρίζει το Ιράν «φασιστική χώρα» και «φάρσα»την απάντηση του ιρανικού καθεστώτος στην πολιτική του αµερικανού προέδρου Μπαράκ Οµπάµα.Ο αιγύπτιος πρόεδροςΧόσνι Μουµπάρακ διακατέχεται από «πραγµατικό µίσος» για την ισλαµική δηµοκρατία.

Ο Ερντογάν «µισεί» το Ισραήλ
Ο τούρκος πρωθυπουργόςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «απλώς µισεί το Ισραήλ» γράφουν αµερικανοί διπλωµάτες σχολιάζοντας την έντονη αντίδρασή του στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Γάζα το 2008, ενώ κρίνουν την αντίδραση του Ερντογάν «συναισθηµατική, επειδή είναι ισλαµιστής».

Ο «εκκεντρικός» Καντάφι και η «αισθησιακή ξανθιά»
Οι αµερικανοί διπλωµάτες αντιµετωπίζουν ως µια γραφική περίπτωση τον ηγέτη της Λιβύης. Ο Καντάφι κρίνεται «εκκεντρικός» και «υποχόνδριος», ο οποίος είναι βέβαιο ότι «κάνει µπότοξ». Σε επίσκεψή του τον Σεπτέµβριο του 2009 στον ΟΗΕ παρατηρούν ότι συνοδεύεται συνεχώς από µια «αισθησιακή, ξανθιά ουκρανή νοσοκόµα».

«Εµπορος ναρκωτικών» ο αδελφός του Καρζάι
«∆ιεφθαρµένος και αναµεµειγµένος στο εµπόριο ναρκωτικών» στις νότιες περιοχές του Αφγανιστάν θεωρείται ο Αχµέντ Ουαλί Καρζάι, αδελφόςτου προέδρου του Αφγανιστάν Χαµίντ Καρζάι. Ο ίδιος ο αφγανός πρόεδρος κρίνεται «εξαιρετικά αδύναµος» µε σαφή κλίση στιςθεωρίες συνωµοσίας.

Οι διπλωµάτες και η «συλλογή πληροφοριών»
Η «περιέργεια» της Ουάσιγκτον για την ιδιωτική ζωή διάφορων ηγετών του κόσµου ώθησε το Στέιτ Ντιπάρτµεντ να ζητήσει από το διπλωµατικό προσωπικό να δράσουν ως κατάσκοποι. Ζητούνται πληροφορίες για το «στυλ της δουλειάς και της λήψης αποφάσεων» του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.


Διπλωµάτες - κατάσκοποι στην έδρα του ΟΗΕ


Διάψευση

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΥΣΤΙΚΩΝ πρακτόρων είχαν αναλάβει οι αµερικανοί διπλωµάτες στην έδρα των Ηνωµένων Εθνών, οι οποίοι φέρεται να είχαν λάβει την εντολή από τη Χίλαρι Κλίντον αλλά και την προκάτοχό της στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ Κοντολίζα Ράις να κατασκοπεύουν τους εκπροσώπους των µόνιµων µελών του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και τον γενικό γραµµατέα του Οργανισµού Μπαν Κι Μουν. Από τους αµερικανούς διπλωµάτες είχε ζητηθεί να πάρουν από τους ξένους συναδέλφους τους προσωπικά στοιχεία όπως DNA, δακτυλικά αποτυπώµατα και απεικόνιση σάρωσης της ίριδας των µατιών.

Σύµφωνα µε έγγραφα που δηµοσιοποιήθηκαν, το διπλωµατικό προσωπικό των ΗΠΑ είχε λάβει επίσης την εντολή να αποσπά χρονοδιαγράµµατα εργασίας, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθµούς φαξ, διευθύνσεις ιστοσελίδων, κωδικούς πρόσβασης και αριθµούς κινητών τηλεφώνων. Οι πληροφορίες αποστέλλονταν στη συνέχεια σε πρεσβείες των ΗΠΑ σε διάφορες πρωτεύουσες του κόσµου.

Η Χίλαρι Κλίντον φέρεται να έδωσε τις συγκεκριµένες εντολές τον Ιούλιο του 2009.

Χθες, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωµένα Εθνη Σούζαν Ράις διέψευσε µε απόλυτο τρόπο την πληροφορία. «Θα είµαι σαφής. Οι διπλωµάτες είναι ακριβώς αυτό: διπλωµάτες», δήλωσε. «Οι διπλωµάτες µας κάνουν αυτό που κάνουν οι διπλωµάτες σε όλο τον κόσµο κάθε µέρα: χτίζουν σχέσεις, διαπραγµατεύονται, προωθούν τα συµφέροντά µας και εργάζονται για να βρουν κοινές λύσεις σε σύνθετα προβλήµατα», πρόσθεσε. Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, πάντως, σχολίασε ειρωνικά τις αποκαλύψεις του Wikileaks για το αµερικανικό δίκτυο διπλωµατών – κατασκόπων στο κτίριο του ΟΗΕ.

«Σιγά την έκπληξη» είπε ο Βίταλι Τσούρκιν στους δηµοσιογράφους, ο µοναδικός διπλωµάτης που δέχθηκε να κάνει δηλώσεις.