"Η Νέα Παγκόσμια Τάξη θα χτιστεί... ένα τελικό χτύπημα στην εθνική ανεξαρτησία, καταστρέφοντας την κομμάτι κομμάτι θα πετύχει πολλά περισσότερα από την παλιομοδίτικη τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης." Το μοναδικό μας όπλο ενάντια στην Νέα Τάξη των Πραγμάτων είναι η γνώση....ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ.ΑΓΑΠΗ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Πως ο Βασίλης Κουτσός έγινε... Εφραίμ


agio_orosΟ ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, κυριαρχεί εμμέσως ή αμέσως στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα τελευταία τρια σχεδόν χρόνια αναστατώνοντας την πολιτική ζωή του τόπου, μιας και οι...κτηματικές συναλλαγές του μοναστηριού με το ελληνικό δημόσιο -οδήγησαν στην πτώση της «γαλάζιας» διακυβέρνησης και  έβαλαν τη χώρα στο... ρυθμό των Κοινοβουλευτικών Εξεταστικών Επιτροπών «α λα Βατοπέδι».
Στη μιά και μοναδική του εμφάνιση στη Βουλή, όπου στην αρμόδια Επιτροπή κατέθεσε σχετικό υπόμνημα, προκάλεσε χαμό με τη διάθεσή του για εξομολογητική προσέγγιση των αστυνόμων και κάποιων δημοσιογράφων. Μάλιστα, έναν από αυτούς, ο οποίος δεν συντάχτηκε στη γραμμή της... εξομολόγησης, δε δίστασε να τον χαρακτηρίσει «αλειτούργητο» και «αλιβάνιστο» περιγράφοντας σκηνές από το παιδικό παρελθόν του, φανερώνοντας έτσι το σκληρό-αθέατο στους πολλούς- πρόσωπο του καλόγηρου.
Παράλληλα, ως φιλεύσπλαχνος μοναχός του πρόσφερε βοήθεια για την αντιμετώπιση τάχα «ονειρικών τεράτων», που-σύμφωνα με τον...ψυχαναλυτή Εφραιμ- ο δημοσιογράφος αντίκρισε στον ύπνο του, όταν ήταν οκτώ ετών. Ποιός, όμως, είναι ο αληθινός Εφραίμ; Τι κρύβεται κάτω από το ράσο του; Πρόκειται για ένα σύγχρονο Λεβίτη, πιστό λειτουργό του Υψίστου ή για έναν οικονομικό Ρασπούτιν του Αγίου Όρους; Άλλωστε στα εβραικά «Εφραίμ» σημαίνει «παραγωγικός».
Αύγουστος 1974... Τα φαντάσματα της τουρκικής εισβολής στην Αμμόχωστο, η προσφυγιά  και η απώλεια του πατέρα του στοίχειωσαν τον νεαρό Βασίλη Κουτσού. Η ταραγμένη ψυχή του... γύρεψε τη γαλήνη αρχικά  στην Ιερατική Σχολή της Κύπρου και στη συνέχεια στη Θεολογική Αθηνών. Με το πτυχίο της Θεολογίας επιστρέφει στη Μεγαλόνησο, όπου γνωρίζεται με τον Ιωσήφ τον Βατοπεδινό, ο οποίος μόλις είχε φτάσει στο νησί από το Άγιο Όρος.
Η γνωριμία τους θα αποδειχτεί σημαδιακή για τον Θεολόγο πλέον Βασίλη. Η διδασκαλία του γέροντα για πνευματική υπεροχή της Ορθοδοξίας έναντι του Καθολικισμού και άλλων ετερόδοξων δοξασιών έχει βαθιά επίδραση μέσα του. Μαζί με τον Βασίλη Κοτσού άλλοι δυο Θεολόγοι ακολουθούν το γέροντα Ιωσήφ, εως ότου αρχίζουν να τους «βομβαρδίζουν» καταγγελίες για ηθικά παραπτώματα στην Πάφο.
Το 1980, όλοι τους αναχωρούν για τη Χερσόνησο του ΆΘΩ, όπου βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στη Μονή Κουτλουμουσίου. Μετά δυο χρόνια ο Θεολόγος Βασίλης  σε ηλικία 26 χρόνων «ενδύεται» το εκκλησιαστικό όνομα Εφραίμ. Λίγο αργότερα, στην ομάδα ενσωματώνεται ο Βατοπεδινός «ταμίας» Αρσένιος, με έντονη πολιτική δράση  στο χώρο της αριστεράς κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στη Νομική.
Το 1990 είναι η καθοριστική χρονιά. Μέσα από αμφίβολες διαδρομές και συνεχείς διαλόγους η υπό κατάρρευση Μονή Βατοπεδίου, με τις... ευλογίες κρατικών υπηρεσιών, περνά στον «πνευματικό» έλεγχο του γέροντα Ιωσήφ και της ακολουθίας του. Πολύ γρήγορα τα ηνία της Αδελφότητας, που έχει στο μεταξύ δημιουργηθεί, αναλαμβάνουν τα πνευματικά τέκνα του γέροντα: Ο ΕΦΡΑΙΜ και Ο ΑΡΣΕΝΙΟΣ.
Οι δυό τους με την ορμή ζηλωτών προχωρούν τάχιστα στην ανασυγκρότηση της μονής, την αναστυλώνουν, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν να καλλιεργήσουν στενές σχέσεις με πολιτικούς κύκλους και ισχυρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι «εγγυώνται» για την  υλική αναβάθμιση και την οικονομική αναζωογόνηση του μοναστηριού, ώστε να επιστρέψει στις παλιές του δόξες. Οι μοναχοί ξεπερνούν, πια, τους 120.
Ξεκινούν οι.... περιοδείες της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και βέβαια οι συχνές επισκέψεις εστεμμένων, διανοουμένων και πολιτικών. Το πνευματικό «Βατικανό» της Ορθοδοξίας για το οποίο έκανε λόγο ο γέροντας Ιωσήφ έχει, πλέον, διαστραφεί σε κάτι γήινο και υλιστικό, ενώ στη διαδικασία εμπλέκονται κρατικοί και κυβερνητικοί κύκλοι που θεωρούν το Βατοπέδι ως εναλλακτική λύση για τη μεταφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εφόσον προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την Τουρκία Η πρόοδος της Αδελφότητας είναι ραγδαία και στην πορεία δεν αργούν τα αναπόφευκτα λάθη χειρισμών, που καταλήγουν στην προανακριτική Επιτροπή του Βατοπεδίου...
Ζαχαρίας Γεωργούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου